Drepturile Omului: Accesul presei la informatii personale si publicarea acestora fara acordul persoanei vizate

Nume : Ioana Laes
Tara : Romania
Data : 13.01.2011
Profesie : avocat
Organizatie : nu este relevant
Institutie tinta : nu stiu
Stadiul problemei :

Cu ocazia libertatii de exprimare si a liberatii presei, aceasta face o serie de abuzuri care vizeaza si afecteaza in mod direct viata personala si profesionala a oamenilor. Incalcarea repetata a legilor care protejeaza datele cu caracter personal este un fapt cert, dovada stand numeroase articole de lege. Doar pentru ca oamenii sunt prea saraci sau nu sunt instruiti pentru a initia actiuni in judecata, aceste incalcari flagrante continua si nu sunt sesizate si sanctionate de nimeni. Consider ca o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale in materie de protectia datelor personale ar diminua numarul acestor abuzuri. Va multumesc.


Solutii primite de la cetateni

Gabriela Zanfir

Gabriela Zanfir, Romania, jurist (14.01.2011)

Legislaţia în vigoare cu privire la protecţia datelor cu caracter personal se referă mai degrabă la prelucrarea electronică a acestora de persoane juridice de drept public sau de drept privat, şi mai puţin la libertatea de exprimare. Vă recomand să lecturaţi Legea 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal. Dacă veţi considera că într-un caz anume există o încălcare a vreunui articol din acea lege, atunci trebuie să vă adresaţi cu o plângere Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Foarte multe informaţii în acest sens puteţi găsi pe site-ul acestei Autorităţi, www.dataprotection.ro. Practic, această Autoritate este abilitată tocmai să se asigure că protecţia datelor cu caracter personal este efectivă. Însă ea acţionează doar în baza unor sesizări punctuale. Deci, dacă cineva se consideră lezat în acest sens, soluţia este punctuală: depunerea unei sesizări la ANSPDCP. Dacă vă interesează mai degrabă atingerea demnităţii decât prelucrarea datelor cu caracter personal, atunci ştiţi prea bine că vorbim de o cu totul altă acţiune, de data aceasta direct în instanţă. Nu uitaţi însă că într-un stat de drept libertatea de exprimare se bucură de o protecţie consolidată, mai ales dacă se referă la un interes public sau o persoană care exercită o funcţie publică.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.