Antreprenoriat: Antreprenoriatul și IMM-urile

Nume : Elena Tetiva
Tara : Romania
Data : 29.04.2021
Profesie : specialist politici publice
Organizatie : Asociatia centrul de Dezvoltare SMART
Institutie tinta : Guvernul Romaniei, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Mediul de Afaceri, Parlament
Stadiul problemei :
AEducația antreprenorială trebuie să reprezinte principala preocupare a Guvernului și a factorilor decizionali, prin aceasta asigurându-se viitorul economic al României.
Rolul educației în promovarea atitudinilor și comportanemtelor antreprenoriale este universal recunoscut astază. Dacă vorbim despre competențele transversale, precum creativitate și spiritul de inițiativă și antreprenorial, acestea sunt caracteristici care se pot dezvolta, completa și educa atât la nivelul educației formale, cât și la nivel de educație nonformală.
Câteva recomandări devin esențiale în modul de aboradre și dezvoltare al educației antreprenoriale în cadrul IMM-urilor din România:
- stimularea creativității și a inovării prin introducerea de programe specifice atât pentru tineri cât și pentru antreprenori;
- orientarea educației și formării pe tot parcursul vieții trebuie să susțină educația antreprenorială, la toate vârstele și în toate sferele educației de la cea formală la cea informală;
- dezvoltarea unor programe specifice de educație antreprenorială, calate pe nivelul de cunoaștere al antreprenorului, pe experiența acestuia și pe domeniul de activitate pe care îl gestionează.
- dezvoltarea la nivel instituțional, dar și prin diverse programe de finanțare a unor cursuri specifice de educație antreprenordială pentru antreprenori sau pentru viitori antreprenori, în care să se pună accent pe dezvoltarea de competențe și atitudini precum creativitatea, încrederea în sine, curajul de a-și asuma riscuri.
- dezvoltarea unor programe specifice pentru antreprenori, dart și pentru viitori antreprenori în vederea îmbunătățirii sau dobândirii de ciomptențe informatice, fiind știut faptul că viitorul în gestionarea unei afaceri moderne este legat de acest domeniu.
- dezvoltarea unor programe specifice de gestionare și dobândire de cunoștințe în domeniul achizițiilor, de la cele dedicate achizițiilor publice, la cele directe.
- dezvoltarea de programe specifice în gestionarea și dobândirea de noi cunoștințe și competențe în abordarea tehjnicilor moderne de vânzări, marketing și gestionare a resurselor umane.
- dezvoltarea unei metodici specifice culturii antreprenoriale, predate de formatori cu competențe diovedite în domeniu sau prin experiență și contact direct cu antreprenori de succes din România. Dobândirea de cunoștințe și modele de abordare este bine asimilată de către indivizi, prin contact duirect cu modele, cu lecții învățate, cu mentori cu capacități și resurse educaționale și practice dovedite.
- încurajarea, prin lansarea de programe specifice, a antreprenorilor de a introduce în cadrul firmelor gestionate a uor programe de formare antreprenorială pentru angajații proprii. Acest lucru ar crește creativitatea și inovarea în rândul salariaților, mutând centrul de greutate de un simplu angajat și executant, la participant activ la dezvoltarea companiei în care acesta funcționează.

Solutii primite de la cetateni

Alina Petrache

Alina Petrache, Romania, specialist resurse umane (20.08.2021)

Cursuri de pregatire competente generale si specifice antreprenoriale atat la nivel formal si recunoscute si la nivel informal - demonstrarea cunostintele se poate face prin evaluarea nivelului de pregatire si realizare al sarcinilor de serviciu, flexibilitatea in abordarea diverselor sarcini.
Incurajarea invatarii experientiale, transmise prin intermediul mentorilor si formatorilor cu experienta demonstrata.
Maria

Maria, Romania, mentor (20.08.2021)

Este o ideea excelenta sustinerea IMM-urilor cu facilitati fiscale sau alt tip de facilitati sau acces simplificat la finantare pentru pregatirea profesionala a lor sau a resurselor umane detinute. In acest fel, atat mediul de afaceri, cat si societatea va avea de castigat, avand acces la un alt nivel de competente si informatii, stiind unde sa caute informatia care le este necesara sau abordand locul de munca ca un spatiu inovator, prietenos, contribuind la dezvoltarea firmei.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.