Antreprenoriat: Antreprenorul și pensia

Nume : Mihai SERBAN
Tara : Romania
Data : 31.05.2018
Profesie : psiholog
Organizatie : Nu este relevant
Institutie tinta : Parlamentul Romaniei
Stadiul problemei :

Liberul întreprinzător român, astăzi, nu primește pensie. Acest neajuns s-ar putea soluționa și la noi, prin completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, recent înregistrată la Senat pentru dezbatere. După votul Parlamentului și intrarea în vigoare, o persoană care a desfășurat o activitate economică ca persoană fizică autorizată, microîntreprindere, întreprindere individuală sau întreprindere familială (inclusiv profesiile liberale), timp de minimum trei ani va primi cel puțin un an de vechime în muncă. Inițiatorii propunerii legislative consideră că acesta "are în vedere crearea posibilității pentru angajatorii din mediul privat pentru recunoașterea vechimii în muncă, necesară accederii la sistemul public de pensii". Și la nivelul Parlamentului European există propuneri în acest sens, în așa fel încât antreprenorilor să li se recunoască activitatea, în condițiile în care cotizează la sistemul de asigurări sociale de două ori, o dată în calitate de angajatori și a doua oară prin contribuția aferentă angajatului.Solutii primite de la cetateni

Mihai SERBAN

Mihai SERBAN, Romania, psiholog (03.06.2018)

Completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ar trebui sa genereze urmatoarea situatie: stagiile de cotizare se vor raporta la anii de activitate în antreprenoriat. Astfel, un întreprinzător va primi un an de vechime în muncă pentru trei ani de activitate, doi ani de vechime în muncă pentru șase ani de activitate, trei ani de vechime în muncă pentru nouă ani de activitate etc. Mai exact, antreprenorii vor primi un an de vechime în muncă pentru fiecare trei ani de activitate, ca persoană fizică autorizată, microîntreprindere, întreprindere individuală, întreprindere familială sau dacă au practicat o profesie liberală. Inițiatorii propunerii legislative consideră că acesta "are în vedere crearea posibilității pentru angajatorii din mediul privat pentru recunoașterea vechimii în muncă, necesară accederii la sistemul public de pensii".


Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.