Mediu: Cudalbi- colectarea selectiva a deseurilor

Nume : Agache Ionut
Tara : Romania
Data : 12.04.2019
Profesie : Economist
Organizatie : Asociatia Centrul de Dezvoltare SMART
Institutie tinta : UAT Cudalbi
Stadiul problemei :

Depozitarea deseurilor menajere poate fi o activitate riscanta pentru mediu si pentru sanatatea populatiei. Multe materiale reciclabile si utile sunt depozitate impreuna cu cele nereciclabile, fiind amestecate si contaminate din punct de vedere chimic si biologic, recuperarea lor fiind dificila. Printre angajamentele asumate de Romania fata de Uniunea Europeana se numara si desfasurarea de activitati legate de colectarea, reciclarea si tratarea deseurilor. Legea nr. 211 din 2011- actualizata, este actul normativ care obliga romanii sa sorteze deseurile. Prin Legea 132 din 2010 cu privire la colectarea selectiva a deseurilor, toate institutiile publice sunt obligate sa implementeze un plan de colectare a deseurilor sortate in cadrul institutiilor publice. Acestea reprezinta un pas inainte in educarea populatiei in ceea ce priveste importanta reciclarii deseurilor. Prin legea 211/2011, republicata si actualizata, se stabilesc masurile necesare pentru protectia mediului si a sanatatii populatiei, prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse determinate de generarea si gestionarea deseurilor si prin reducerea efectelor generale ale folosirii resurselor si cresterea eficientei folosirii acestora. Reciclarea presupune separarea si colectarea materialelor in vederea transformarii lor in produse utile noi. O mare parte din hartia, sticla sau metalul folosit astazi in intreaga lume provine din reciclare. Sticla si metalul pot fi reciclate de nenumarate ori. Reciclarea aluminiului si otelului utilizat la cutiile de bauturi, a hartiei si cartoanelor, a sticlei, precum si a anumitor mase plastice constituie peste tot in tarile occidentale o industrie infloritoare. De asemenea, reciclarea permite comunitatilor sa reduca costurile de depozitare a deseurilor. Consumul de energie este si el influentat pozitiv de catre reciclare. Cel mai mare beneficiu al reciclarii inseamna, fara indoiala, conservarea energiei si a resurselor naturale pentru ca in procesele de fabricatie se vor utiliza materialele rezultate din reciclare si nu cele primare. Colectarea selectiva a deseurilor reprezinta nu doar o obligatie legala, ci si o problema de educatie civica si trebuie sa devina o obisnuinta pentru locuitorii comunei Cudalbi. Numai prin efortul nostru de a colecta selectiv activitatea de reciclare devine eficienta din punct de vedere economic.



Solutii primite de la cetateni

Agache Ionut

Agache Ionut, Romania, Economist (15.04.2019)

Finantarea investitiilor pentru colectarea selectiva a deseurilor: 1. Fonduri proprii ale UAT Cudalbi pentru achizitia de cosuri pentru colectare selectiva si compactoare pentru PET-uri si doze de AL; 2. Sponsorizari din partea entitatilor care doresc sa investeasca in protejarea mediului inconjurator; 3. Investitii facute de catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara ECOSERV prin accesarea de fonduri nerambursabile.


Agache Ionut

Agache Ionut, Romania, Economist (15.04.2019)

1. Colectarea saptamanala a deseurilor; 2. Construirea de cosuri acoperite pentru colectarea selectiva si montarea lor pe majoritatea strazilor din comuna; 3. Impartirea de pubele de gunoi la toate familiile din comuna; 4. Campanie de informare a cetatenilor din comuna privind colectarea selectiva atat la TV cat si prin afise si intalniri cetatenesti; 5. Refuzul ridicarii deseurilor daca nu sunt colectate selectiv; 6. Amenda si/ sau munca in folosul comunitatii pentru persoanele care nu pastreaza curatenia in comuna sau depoziteaza deseuri pe terenurile arabile si in apropierea apelor; 7. Montarea de compactoare de PET-uri si doze de AL in institutiile de invatamant; 8. Organizare de campanii de strangere a electrocasnicelor mari; 9. Amplasarea unor containere pentru colectarea selectiva a tuturor deseurilor reciclabile; 10. Montarea de cosuri pentru colectarea diferentiata; 11. Infiintarea unui centru pentru colectarea de deseuri electrocasnice si electronice;


Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.