Mediu: Cudalbi- Înființare perdea forestieră/ trunchi de pădure

Nume : Agache Ionut
Tara : Romania
Data : 27.11.2020
Profesie : Economist
Organizatie : Asociatia Centrul de Dezvoltare SMART
Institutie tinta : Primaria Cudalbi
Stadiul problemei :

În ultimii 10 ani, la nivel național au fost împădurite doar 26.000 de ha de terenuri, adică 19% din suprafața de terenuri degradate. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în România sunt cel puţin 500.000 de hectare de terenuri degradate. La nivel național, județul Galați ocupă locul 34, cu o pondere în total țară de doar 0,7 % din totalul suprafeței județului care este împădurită, conform Anuarului statistic al județului Galați publicat de către INS în anul 2019.



Harta forestieră a județului se prezintă sub forma unor fâșii concentrate de păduri de salcie și plop în luncile inferioare ale râurilor Siret și Prut, a unor zone de terasă cu păduri de salcâm în raza localităților Smârdan, Suceveni, Băneasa, Hanu Conachi, și păduri de codru din stejar și specii de amestec în zona de nord a județului. Din pacate, există o serie de localități în care ponderea suprafețelor ocupate cu pădure este foarte mică sau chiar inexistentă în centrul judetului: Costache Negri, Cudalbi, Valea Mărului, Matca, Corod.



Înființarea unei păduri aduce beneficii financiare după zeci de ani, însă este necesar ca oamenii să învețe să facă și investiții pe termen lung. Împădurirea terenurilor degradate are rolul de a proteja culturile fermierilor și comunitățile din zonele rurale de efectele fenomenelor meteo extreme. Consecințele ecologice pe termen îndelungat pentru deficitul suprafețelor împădurite sunt inundațiile, alunecările de teren, seceta prelungită și calitatea aerului.



Solutii primite de la cetateni

Agache Ionut

Agache Ionut, Romania, Economist (27.11.2020)

Identificarea terenurilor degradate și înființarea de perdele forestiere prin: 1. Încheierea de parteneriate cu ONG-uri care au ca scop creșterea suprafețelor împădurite din România; 2. Sponsorizări și donații obținute de la persoane care vor să contribuie la înființarea de suprafețe împădurite în comuna Cudalbi; 3. Fonduri proprii ale UAT Cudalbi.


Agache Ionut

Agache Ionut, Romania, Economist (27.11.2020)

Întocmirea unui proiect privind împădurirea și crearea de suprafețe împădurite în Comuna Cudalbi și depunerea acestuia pentru finanțare nerambursabilă prin schema de ajutor de stat ”Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite” aferentă Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, Submăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020 - sesiunea 5.


Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.