Antreprenoriat: Cum poate fi imbunatatit programul START al AIPPIMM privind stimularea antreprenoriatului la tineri?

Nume : Radu Oprea
Tara : Romania
Data : 09.11.2010
Profesie : Economist
Organizatie : Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Regiunea Sud-Est
Institutie tinta : Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri; Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri
Stadiul problemei :

Obiectivul „Programului pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare – START” il constituie stimularea infiintarii de noi microintreprinderi, imbunatatirea performantelor economice ale celor existente, cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor in scopul implicarii acestora in structuri economice private.

Bugetul alocat Programului pentru anul 2010 este de 6.000.000 Lei. Programul s-a derulat in doua etape, respectiv: Etapa I -cursuri de pregatire antreprenoriala UNCTAD EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii IMM, destinate beneficiarilor Programului; Etapa a II-a - finantarea implementarii celor mai bune Planuri de Afaceri prin Alocatie Financiara Nerambursabila (AFN).

Aproape 60 de planuri de afaceri au fost selectate pentru finantare nerambursabila beneficiind de urmatoarele conditii:
a) Schema de finantare cu credit bancar:
- AFN maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar; - credit bancar – minim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 50.000 lei/beneficiar.
b) Schema de finanţare fără credit bancar:
- AFN maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 Lei/beneficiar; - contributie proprie – minim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.

Mai multe detalii despre Programul START pot fi gasite aici. Desi initiativa este foarte utila pentru tinerii care doresc sa devina intreprinzatori si sa genereze la randul lor locuri de munca si afaceri solide, problema consta in lipsa de transparenta a utilizarii banilor publici alocati programului.

Raspunsul persoanei care a publicat problema :

Consider ca atunci cand se folosesc bani publici, criteriile de acordare a finantarilor trebuie sa fie publice si transparente. Acest lucru ajuta si finantatorul, deoarece nu exista suspiciuni de frauda in privinta alocarilor bugetare.


Solutii primite de la cetateni

Stefan Zala

Stefan Zala, Romania, Inginer cu specializarea Arhitectura Navala (24.11.2010)

Opinia mea este ca stimularea antreprenoriatului la tineri trebuie sa inceapa cu protejarea acestora impotriva abuzurilor statului.
Eu personal am incercat sa dezvolt numeroase idei de afaceri si am redactat pentru fiecare un plan de afacere. La finele acestora concluza era de cele mai multe ori ca amenintarea "abuzul institutiilor de control ale statului" reprezinta in continuare, in Romania, cel mai mare risc in afaceri pentru cei proaspat intrati pe piata. Nu se merita sa investesti nici un fel de resurse intrun mediu de afaceri total nesigur si in care concurenta, inovatia si calitatea este descurajata.
Lupta impotriva abuzului este una colosala deoarece legislatia romaneasca este stufoasa, prost redactata si plina de portite prin care organele de control pot taia aripile tinerilor intreprinzatori.
Mai mult, in ultima perioada, se observa si in mass-media cum inalti functionari ai statului folosesc organele de control ca mijloace proprii de stirpire a concurentei facute firmelor rudelor lor. Se formeaza astfel un mediu de afaceri de tip cartel ale inaltilor functionari si ale rudelor acestora in care daca nu esti cu ei nu ai voie sa existi.
Concret, solutia propusa de mine este infiintarea unui ONG care sa ofere consultata si metode concrete antiabuz pentru IMM-uri.
Acesta ar fi primul pas spre dezvoltare unui mediu prielnic antreprenoriatului.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.