Antreprenoriat: Deducerea TVA pentru proiecte de cercetare dezvoltare

Nume : Mihai SERBAN
Tara : Romania
Data : 24.07.2018
Profesie : psiholog
Organizatie : Nu este relevant
Institutie tinta : Ministerul Cercetarii
Stadiul problemei :

La punctul 28 al OUG 25/2018 apare o modificare cel putin ciudata - la TVA (Art. 268 - operatiuni impozabile) s-a introdus un nou alineat care spune asa: "(10) Operaţiunile efectuate în cadrul proiectelor de cercetare-dezvoltare şi inovare nu se cuprind în sfera TVA dacă rezultatele cercetării nu sunt transferate altei persoane. Dreptul de deducere pentru achiziţiile destinate realizării proiectelor de cercetare-dezvoltare şi inovare se exercită în limitele şi în condiţiile prevăzute la art. 297-300." Cu alte cuvinte: un proiect de cercetare care nu se regaseste intr-un rezultat vandut nu intra in sfera TVA, ceea ce inseamna ca dispare dreptul de deducere pentru TVA platit in cadrul unor astfel de proiecte. In felul acesta, activitatile de cercetare-dezvoltare mai primesc un obstacol major, iar cei care indraznesc sunt lipsiti de motivatie.Solutii primite de la cetateni

MS

MS, Romania, psiholog (01.10.2018)

În înțelegerea mea, un proiect de cercetare care nu se finalizeaza cu un rezultat vândut (atenție, nu vandabil și nici folosit în propria activitate!) nu intra în sfera TVA, ceea ce înseamna ca dispare dreptul de deducere pentru TVA plătit în cadrul unor astfel de proiecte. Prin urmare, aplicarea acestei prevederi este de natura sa descurajeze și mai mult activitatea de cercetare-dezvoltare din România. Solutia este renunțarea la acest articol si susținerea completa a proiectelor de cercetare-dezvoltare derulate de catre mediul privat.


Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.