Alta Categorie: Detectorul de metale - la indemana tuturor? Atentie la vanatorii de comori!

Nume : Ladanyi Emese
Tara : Romania
Data : 19.05.2010
Profesie : Jurnalist
Organizatie : Centrul Ratiu pentru Democratie
Institutie tinta : Administratie locala, politia
Stadiul problemei :

As avea niste intrebari, legata de o problema aparent grava. In regiunea Tarii Hateg-ului, foarte des poti vedea oameni care umbla in stanga si in dreapta cu detectoare de metal. Cauta aur, vestigii arheologice. Si aparent se gasesc. Sa ne gandim doar la celebrul caz al bratarilor dadice gasite de niste persoane, bratari care mai apoi au fost vandute pe piata neagra. Intrebarea mea e, de ce e permis fiecarui om sa cumpere un astfel de aparat? Din cate stiam ai nevoie de permisiuni si acte doveditoare speciale pentru achizitia unuia. Cine monitorizeaza acest aspect? Si gasitorii de comori fac bani frumosi.


Solutii primite de la cetateni

Burjan Jeno

Burjan Jeno, Romania, Electronist-Telecomunicatii (19.05.2010)

Conform legislaţiei în vigoare, un astfel de aparat poate fi utilizat şi deţinut numai pe bază de autorizaţie. Atenţie! Autorizaţii se dau numai persoanelor care au nevoie de acest dispozitiv în exercitarea profesiei. Spre exemplu, arheologii care doresc să utilizeze un astfel de aparat trebuie să se adreseze printr-o cerere tip, pentru eliberarea unei astfel de autorizaţii, Ministerului Culturii şi Cultelor, Compartimentul Arheologice. Totodata ne aflam in Comuniatea Economica Eruopeana de unde se pot achizitiona astfel de echipamente din nefericire fara licente sau autorizatii iar in ceeace priveste constructia lor in regim artizanal nu poate fii controlata.Solutia ar fii inasprirea pedepselor in cazul incalcarii legilor deja existente precum si intensificarea actiunilor de combatere cum ar fii o mai buna comunicare intre cetateni si Organelor de Ordine si liniste publica cum ar fii Politia,Politia Comunitara,Jandarmeria pentru identificarea persoanelor care incalca prevederile legale precum si eventuale abuzuri comise de persoanele deja autorizate.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.