Antreprenoriat: Finanțarea IMM-urilor

Nume : Elena Tetiva
Tara : Romania
Data : 29.04.2021
Profesie : specialist politici publice
Organizatie : Asociatia centrul de Dezvoltare SMART
Institutie tinta : Guvernul Romaniei, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Mediul de Afaceri, Parlament
Stadiul problemei :
Acccesul la finanțare este una dintre cele mai mari probleme de care se lovesc IMM-urile în economia locală.
În ceea ce privește recomandările cu privire la diversele surse de finanțare accesibile IMM-urilor la nivel național se conturează câteva recomandări:
- un grad mai ridicat de claritate în ceea ce privește condițiile de finanțare pentru IMM-uri;
- un grad mai ridicat de flexibilitate în ceea ce privește accesibilitatea și condițiile de acces pentru IMM-uri, luând în considerare toate tipurile de dezvoltare a acestora, de la start-up-uri, la firme cu vechime și toate niveluruile de interes investițional. Tranziția către o economie durabilă și digitală nu se va putea realiza fără angajamentul antreprenorilor și a întreprinderilor familiale, care dețin și gestionează IMM-uruile existente în România, care, conform datelor statistice, microîntreprinderile au înregistrat în anul 2019 o cifră de afaceri totală de 43 de miliarde de euro, dintr-un număr total de peste 500.000 de IMM-uri, la nivel național.
- o creștere a gradului de educație antreprenorială pentru populație la nivel general, în special pentru tineri, asigurând astfel accesul la finanțări specifice pentru fiecare categorie de interes.
- creșterea gradului de digitalizare a programelor și o mai mare flexibilitate a depunerii documentației aferente online, prin utilizarea la scară largă a semnăturii digitale, precum și introducerea acceptabilitășții de documente semnate de către beneficiar, conform.
- relansarea unor programe de finanțare care să încurajeze și să readucă în România, diaspora, prin îmbunătățirea pe baza lecțiilor învățate din programul anterior Diaspora Start Up, astfel o parte a românilor care au părăsit România din variate motive vor fi încurajați să se întoarcă în țară, contribuind cu experiența și bunele practici acumulate la dezvoltarea economică viitoare a României.
- simplificarea documentație de acces la finanțare și a condițiilor, uneoro greoaie și birocratice parcticate în cadrul unor programe de finanțare, de exemplu POCU.
- o mai mare flexibilitate și mai mult profesionalism din partea personalului cu răspunderi directe în implementarea programelor de finanțare, pentru toate tipurile de organizații.
- o analiză aprofundată a nevoilor reale a IMM-urilor și adaptarea programelor la acestea.

Solutii primite de la cetateni

Manole

Manole, Romania, fermier (20.08.2021)

Introducerea semnaturii digitale, portaluri de publicare a cererilor de finantare simplificate, usor de inteles si de completat, in special pentru imm-uri. Tinand cont ca nu toti intreprinzatorii au abilitati informatice.
Simplificarea procedurilor de acces pentru IMM-uri.
Ana Maria Georgescu

Ana Maria Georgescu, Romania, consultant (20.08.2021)

Simplificarea procedurilor de acces la finantare pentru IMM-uri prin: simplificarea cererii de finantare, care sa nu aiba mai mult de 2 pagini, unde este prezentat exact ideea pe care se solicita finantarea, investitiile pentru care se solicita investitia, valoarea investitiei. Analizarea intr-o prima etapa a acestor documente simplificate. In cazul in care comisia de selectie considera ca finantarea este eligibila si fezabila, beneficiarul sa intre in a doua etapa de evaluare in care pot fi solicitate documente suplimentare, care sa fundamenteze investitia pentru care se solicita finantarea. In acest fel accesul la diverse programe ar fi mult usurat si debirocratizat.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.