Antreprenoriat: Finanțarea IMM-urilor
Acccesul la finanțare este una dintre cele mai mari probleme de care se lovesc IMM-urile în economia locală.
În ceea ce privește recomandările cu privire la diversele surse de finanțare accesibile IMM-urilor la nivel național se conturează câteva recomandări:
- un grad mai ridicat de claritate în ceea ce privește condițiile de finanțare pentru IMM-uri;
- un grad mai ridicat de flexibilitate în ceea ce privește accesibilitatea și condițiile de acces pentru IMM-uri, luând în considerare toate tipurile de dezvoltare a acestora, de la start-up-uri, la firme cu vechime și toate niveluruile de interes investițional. Tranziția către o economie durabilă și digitală nu se va putea realiza fără angajamentul antreprenorilor și a întreprinderilor familiale, care dețin și gestionează IMM-uruile existente în România, care, conform datelor statistice, microîntreprinderile au înregistrat în anul 2019 o cifră de afaceri totală de 43 de miliarde de euro, dintr-un număr total de peste 500.000 de IMM-uri, la nivel național.
- o creștere a gradului de educație antreprenorială pentru populație la nivel general, în special pentru tineri, asigurând astfel accesul la finanțări specifice pentru fiecare categorie de interes.
- creșterea gradului de digitalizare a programelor și o mai mare flexibilitate a depunerii documentației aferente online, prin utilizarea la scară largă a semnăturii digitale, precum și introducerea acceptabilitășții de documente semnate de către beneficiar, conform.
- relansarea unor programe de finanțare care să încurajeze și să readucă în România, diaspora, prin îmbunătățirea pe baza lecțiilor învățate din programul anterior Diaspora Start Up, astfel o parte a românilor care au părăsit România din variate motive vor fi încurajați să se întoarcă în țară, contribuind cu experiența și bunele practici acumulate la dezvoltarea economică viitoare a României.
- simplificarea documentație de acces la finanțare și a condițiilor, uneoro greoaie și birocratice parcticate în cadrul unor programe de finanțare, de exemplu POCU.
- o mai mare flexibilitate și mai mult profesionalism din partea personalului cu răspunderi directe în implementarea programelor de finanțare, pentru toate tipurile de organizații.
- o analiză aprofundată a nevoilor reale a IMM-urilor și adaptarea programelor la acestea.
Solutii primite de la cetateni
Care este solutia ta?
De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:
Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.