Antreprenoriat: Flexibilizarea pieței muncii

Nume : Elena Tetiva
Tara : Romania
Data : 20.11.2020
Profesie : specialist politici publice
Organizatie : Asociatia centrul de Dezvoltare SMART
Institutie tinta : Guvernul Romaniei
Stadiul problemei :
Încă de la începutul crizei sanitare, organizarea clasică a proceselor de muncă a fost înlocuită rapid cu metode noi, care au flexibilizat ”forțat” activitatea angajaților. Pandemia Covid-19 a creat o nouă dinamică și a accelerat mobilitatea în relațiile de muncă, astfel încât, pentru multe sectoare de activitate, munca de la domiciliul salariatului sau din orice altă locație agreată cu angajatorul a devenit regulă.
Locurile de muncă din prezent sunt complet diferite de cele din perioadele anterioare. Pandemia a accelerat transformările și a reconfigurat relațiile de muncă, aducând noi particularități și riscuri asociate.
Recomandare
1. Companiile trebuie să continue să-și îmbunătățească politicile care vizează lucrul de acasă sau programul flexibil. Această idee este promovată în special de femei, tineri și persoanele în vârstă. De asemenea, o parte dintre angajați vor dori să poată lucra remote sau să aibă un program flexibil în viitor.
2. Companiile trebuie să arate mai multă grijă față de angajați. Nu mai puțin de 90% dintre companiile care au arătat grijă față de angajații lor vor apărea în topul celor care își vor căuta un loc de muncă în viitor.
3. Legislația în domeniul muncii – trebuie revizuită și actualizată ținând cont de actuala situație, facilitând în acest fel atât alegerea modului de colaborare dintre angajat și angajator. Chiar dacă în luna martie 2020, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a făcut recomadări în privința flexibilizării relațiilor de muncă, respectiv stabilirea unor programe individualizate, modificarea temporară a locului de muncă la domiciliul salariatului sau desfășurarea activității prin telemuncă, acestea trebuie extinse aprofundate și reglementate clar, astfel încât toate cele trei aspecte menționate în comunicat să poată fi aplicate fără echivoc, în domenii în care acest lucru este posibil și extinderea acestor criterii și asupra cetățenilor români care prestează muncă pe teritoriul altui stat pentru un angajator romîn, în condițiile în care Codul Muncii prevede că, dacă legea aplicabilă în statul de pe al cărui teritoriu se execută contractul individual de muncă este mai favorabilă, se va aplica aceasta din urmă.
4. Totodată, eliminarea obligației cu privire la menționarea locului de muncă, din cadrul contractului individual de muncă, va aduce un plus de flexibilizare relației de muncă și analizei pe care angajatorul o poate face în evaluarea relației de muncă în cazul în care aceasta se desfășoară pe teritoriul altui stat. Aceeași analiză a implicațiilor de muncă trebuie făcută și în cazul angajărilor transfrontaliere. Astfel, părțile pot alege legea aplicabilă raporturilor lor de muncă. Fără însă a priva angajatul de protecția pe care i-o conferă legea, care în abesența alegerii, ar fi fost aplicabilă.
Ca și concluzie o revizuire a Codului Muncii și o transformare a relațiilor de muncă și a modului de organizare a acestora este benefică atât pentru angajați, cât și pentru angajatori și poate crea noi oportunități de accesare a forșei de muncă disponibilă în alte state.

Solutii primite de la cetateni

Dorneanu Valentina

Dorneanu Valentina, Romania, contabil (29.12.2020)

Lucrul de acasa, mi se pare cea mai buna parte a pandemiei. A merge la birou doar atunci cand acest lucru este necesar, mi se pare un timp castigat atat pentru mine ca salariat cat si pentru angajator.
Vasile George

Vasile George, Romania, specialist marketing (10.12.2020)

Nu sunt de acord cu telemunca, chiar daca unii spun ca muncesc mai bine de acasa si randamentul lor este mai mare. Mie imi place sa merg zi de zi la birou si sa interactionez cu colegii. Acasa ma simt izolat, de acea pe perioada restrictiilor nu m-am simtit foarte bine.
Ionescu Tudor

Ionescu Tudor, Romania, consultant (26.11.2020)

Am o firma de consultanta, iar tipul de munca de acasa mi se pare un atuu atat pentru mine cat si pentru angajatii mei. Ne intalnim doar cand este nevoie, la sediu si o singura data pe saptamana pentru update si stabilirea taskurilor. O initiativa buna care trebuie corect si total reglementata si in legislatie

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.