Antreprenoriat: Imbunatatiri necesare Programului de Servicii si Comert

Nume : Mihaela Culeasca
Tara : Romania
Data : 04.11.2019
Profesie : Specialist comunicare
Organizatie : PTIRSE
Institutie tinta : Ministerul Economiei
Stadiul problemei :

Programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, este un program anual de sprijinire a firmelor care fac servicii si comert, fiind implementat de catre Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat. Bugetul pentru anul 2019 este estimat la aproximativ 15 milioane lei, asigurand accesul la finantarea de maxim 250,000 lei, pentru 61 de beneficiari. Printre problemele identificate cu acest program se numara punctarea suplimentara a firmelor cu minim 3 angajati in anul anterior lansarii programului; punctarea suplimentara a firmelor care isi propun crearea unui numar de cel putin 2 locuri de munca din care ambele pentru persoane vulnerabile; punctarea suplimentara a vechimii codului CAEN autorizat al planului de afacere. La punctaje egale, departajarea se face in functie de numarul de noi locuri de munca, fapt ce a dus in anul 2018 sa intre la finantare solicitantii care si-au propus minim 7 angajati, in conditiile in care bugetul a permis finantarea unui numar de 200 de beneficiari. Alte probleme se refera la lipsa evaluarii calitative a planurilor de afaceri, perioada scurta de depunere a planurilor de afaceri (10 zile), lipsa serviciilor printre cheltuielile eligibile. Mai multe detalii despre acest program se pot gasi AICI.



Solutii primite de la cetateni

Proiect TestIMM

Proiect TestIMM, Romania, Politici publice (04.11.2019)

Implementarea planurilor de afaceri: introducerea unor cheltuieli eligibile precum publicitate / promvare, salarii, chirii, utilitati; implementarea planurilor de afaceri in 12 luni; in primele 30 de zile beneficiarul trebuei sa faca dovada demararii implementarii planului de afaceri prin angajari sau contracte incheiate; in caz contrar se intra din lista de rezerva; interzicerea cesionarii partilor sociale.
Proiect TestIMM

Proiect TestIMM, Romania, Politici publice (04.11.2019)

Eligibilitatea aplicantilor: asimilarea codurilor CAEN secundare la activitatea de baza, fara vechime anterioara datei de deschidere (minim 2 ani vechime pe cod principal); posibilitatea aplicarii unui asociat care detine mai multe societati avand coduri CAEN diferite cu conditia sa beneficieze de sprijin o singura data; sa nu mai fie eligibili cei care au mai fost selectati la finantare; eligibilitatea solicitantilor cu datorii care sa nu fie mai vechi de 3 luni cu reesalonari aprobate; incurajarea participarii la un curs de antreprenoriat.
Proiect TestIMM

Proiect TestIMM, Romania, Politici publice (04.11.2019)

Modificarea grilei de punctaj si introducerea evaluarii calitative a planurilor de afaceri: modificarea procentului aferent contributiei proprii (de ex. >=30% - 20p; >=20% - 15p; >=10% - 10p); daca aplicantul nu a obtinut profit in anul anterior lansarii programului atunci devine neeligibil; punctarea profitului ca o cota procentuala din cifra de afaceri; acordarea de punctaj pentru maxim 1 loc de munca nou creat; la punctaje egale se pot ierarhiza urmatoarele criterii de departajare (procent aport propriu, ponderea bugetului in investitii, locuri de munca noi create, prezenta inovatiei si digitalizarii in planul de afaceri); punctarea suplimentara daca solicitantul are minim 2 angajati in anul anterior lansarii programului. De asemenea, este necesara o varianta mixta de evaluare (grila si calitate plan afacere); posibilitatea externalizarii evaluarii calitative.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.