Buget si Finante: Impozitul pe autoturisme

Nume : Radu Constantin Poenaru
Tara : Romania
Data : 07.09.2010
Profesie : Nu este relevant
Organizatie : Nu este relevant
Institutie tinta : Guvernul Romaniei / Ministerul de Finante
Stadiul problemei :

Impozitul pentru un autoturism perceput de catre autoritatile locale in Romania esta calculat pe baza capacitatii cilindrice a acestuia. Avand in vedere ca aceasta e o taxa locala, putem face o analogie cu impozitul pe proprietatea imobiliara care se calculeaza pe baza estimarii valorii imobilului. Ori, la autoturisme, situatia sta putin diferit.

Exista autoturisme inca in folosinta, mai ales in mediul rural, cu capacitate cilindrica mare (de ex. Aro cu 3000 cmc) pentru care valoarea impozitului depaseste sau ajunge foarte aproape de valoarea autoturismului. In urma progresului tehnologic, taxarea sub aceasta forma nu mai este de actualitate. Exista in uz autoturisme cu capacitati cilindrice pana in 2000 cmc dar cu valoare mare (20,000-30,000 EURO) pentru care impozitul perceput este mult mai mic decat in cazul de mai sus.


Solutii primite de la cetateni

Radu Constantin Poenaru

Radu Constantin Poenaru, Romania, Nu este relevant (07.09.2010)

Impozitarea se poate realiza pe baza numarului de CP.
In acest fel se aduce taxarea la un nivel echitabil pentru fiecare proprietar de autoturism si in plus, cu siguranta veniturile la bugetul local vor creste.
Iulian Cazacu

Iulian Cazacu, Romania, Manager (07.09.2010)

Impozitarea se poate realiza pe valoarea estimata a autoturismului.
Estimarea se poate realiza pe baza unor indicatori (valoarea masinii ca si noua si vechime).
Si in acest caz consider ca taxarea va fi echitabila.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.