Antreprenoriat: Masuri de sprijin necesare stimularii afacerilor din domeniul HORECA, in judetul Galati.

Nume : Radu Adrian Oprea
Tara : Romania
Data : 06.05.2021
Profesie : Economist
Organizatie : Asociatia PTIRSE
Institutie tinta : Primaria Municipiului Galati
Stadiul problemei :

Judetul Galati se confrunta cu o serie de probleme care afecteaza negativ mediul de afaceri local, cum ar fi: gradul antreprenorial scazut (numar de intreprinderi nou create la 1000 locuitori, sub nivelul regional si national), rata ridicata a somajului, necompetitivitatea fortei de munca, productivitatea scazuta a muncii, ponderea ridicata a populatiei rurale ocupata in agricultura de subzistenta, lipsa initiativelor de asociere in domeniul agricol, productia agricola locala se rezuma in principal la materii prime, pe fondul lipsei unitatilor de procesare, sectoare economice cu o valoare adaugata ridicata slab dezvoltate (ex. informatii si comunicatii), necorelarea competentelor fortei de munca cu cerintele pietei, dificultati referitoare la recrutarea de personal, competitivitate redusa in context national a sectoarelor economice din judet, balanta comerciala negativa, inexistenta parcurilor industriale, infrastructura de transport inadecvata, lipsa corelarii intre rata de crestere a salariilor si rata de crestere a productivitatii care poate afecta grav competitivitatea firmelor, majoritatea somerilor inregistrati sunt tineri din mediul rural al caror domiciliu este situat la distante mai mari de 30 km fata de centrele urbane Galati, Tecuci sau Targu Bujor, insuficienta locurilor de muncă pentru absolventii cu studii superioare (Strategia de dezvoltare a judetului Galati 2021 - 2028). De la instituirea starii de urgenta in Romania, IMM-urile si in special cele din domeniul HORECA, se confrunta cu probleme determinate fie de lipsa consumatorilor (caz in care activitatile sunt puternic afectate prin scaderea cifrei de afaceri iar personalul angajat a fost trimis in somaj tehnic), fie de faptul ca activitatile desfasurate au fost interzise prin ordonante militare sau au fost ingradite in perioada starii de alertă (situatie in care de asemenea personalul angajat al IMM-urilor a fost trimis in somaj tehnic). Masurile impuse de criza sanitara au condus la un blocaj al activitatilor economice la nivel national. Fara masuri de sprijin eficiente, IMM-urile se confrunta cu grave dificultati in desfasurarea activitatilor curente si de investitii, cu impact direct asupra veniturilor bugetului de stat si cresterii somajului.



Solutii primite de la cetateni

Dezbatere publica Start Up Smart 2.0

Dezbatere publica Start Up Smart 2.0, Romania, Nu este cazul (14.05.2021)

- diminuare taxa afisaj
- diminuare chirii in locatii detinute de primarie
- diminuare taxe ecosal
- diminuare taxe locale (OUG 181 / 26.10.2020)
- diminuare taxe auto
- reorganizare acord primar prin limitarea situatiilor in care se aplica, diminuare taxe acord primar
- birou unic IMM
- reorganizare rol politie locala
Masurile pot fi aplicate cel putin pentru o perioada proportionala cu lunile de stare de urgenta si alerta.
Valentin cozma

Valentin cozma, Romania, Antreprenor in IT zona horeca (10.05.2021)

Clustere de food , similar zonei de restaurante container de la Constanța ( marina ) .

La Galati se pot folosi pontoane plutitoare de buna calitate pe toata lungimea falezei , spatiu destul pt vitalizarea zonei .

Proiectul implica investiție ( nu pot estima, probabil un 50-100 k euro per container ? ) pt ca trebuie facut ceva de calitate care sa ridice standardul , ca sa atragem turiști si sa crestem vizibilitatea orașului.

Primaria ar putea fi beneficiarul, si poate oferi in chirie spatiile către restaurante, prin concurs .

Scopul ar fi obtinerea de varietate dar si de calitate, si de susținere a afacerilor locale de calitate, nu a lanturilor de swarma sau covrigi.

Va sugerez o vizita in zona restaurante container - marina Constanța.
Valentin cozma

Valentin cozma, Romania, Antreprenor in IT zona horeca (10.05.2021)

Primaria sa ofere spații de terasa , in fața restaurantului, gratuit, pt 2-3 ani, cu procedură simplificată de acordare . ( pentru cei care au deja autorizatie in acest sens, se acorda gratuitate )

Asta ar stimula consumul si ar dezgheta piata , si e simplu de implementat .

Si rezista la închideri.

Ionescu Bogdan

Ionescu Bogdan, Romania, Inginer (10.05.2021)

O solutie ar fi scaderea cheltuielilor prin introducerea automatizarii unor procese, in special in zona de receptie, folosind IA. Solutia a fost testata timp de 1 an si functioneaza bine.
Vezi link: https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/155618-hotelul-inteligent-din-galati-unicat-in-romania-it-ul-o-solutie-pentru-supravietuirea-in-pandemie

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.