Antreprenoriat: Masuri de sprijin necesare stimularii afacerilor din judetul Buzau

Nume : Radu Adrian Oprea
Tara : Romania
Data : 07.06.2021
Profesie : Economist
Organizatie : Asociatia PTIRSE
Institutie tinta : Primaria Buzau, Consiliul Judetean Buzau
Stadiul problemei :

Judetul Buzau isi propune sa devina, prin Strategia de Dezvoltare Durabila 2021 - 2027, un spatiu al comunitatilor orientate catre o dezvoltare durabila, cu o economie prospera, o administratie moderna si servicii publice eficiente. Cu privire la dezvoltarea economica, judetul Buzau isi propune sa sprijine turismul, agricultura si industria.

Turismul reprezinta o oportunitate importanta pentru judet, fiind nevoie de interventii precum realizarea unei strategii de dezvoltare si promovare a turismului, realizarea de elemente de identitate vizuala, aplicatii mobile de promovare a obiectivelor turistice. Printre masurile propuse se numara promovarea ofertei de agroturism, sprijinirea dezvoltarii sectorului de alimentatie publica (ex. infiintare puncte gastronomice locale in zonele turistice), atragerea de investitori, punerea in valoare a siturilor istorice, valorificarea turistica a zonelor de interes (Vulcanii Noroiosi, Focul Viu, Mina de Petrol de la Sarata Monteoru) prin derularea de campanii de promovare care sa aiba ca rezultat cuprinderea acestor zone in circuitul turistic, promovarea pe site-ul CJ si retele sociale a zonelor de interes din punct de vedere turistic, implementarea aplicatiei telefonice Visit Buzau, promovarea oportunitatilor de finantare care sprijina dezvoltarea turismului la nivel de judet, participarea la targuri nationale sau internationale de turism in vederea prezentarii ofertei turistice a zonei, initierea unei colaborari constante cu Ministerul Turismului in vederea promovarii la nivel national si international a judetului, organizarea unor cursuri de formare profesionala in domeniul turismului, dezvoltarea turismului gastronomic prin organizarea unor festivaluri dedicate celor 9 produse traditionale ale Judetului Buzau. Cu privire la modernizarea infrastructurii turistice, judetul are nevoie de investitii precum realizare parc balnear in statiunea Sarata Monteoru, dezvoltarea de trasee turistice tematice si promovarea acestora (ex. „Drumul oilor”, „Drumul grâului”, „Drumul Vinului” sau trasee de turism ecologic prin înființarea unei piste de biciclete intre Municipiul Buzau si Statiunea balneoclimaterica Sarata - Monteoru), modernizarea si dezvoltarea de marcaje turistice pentru trasee existente si noi (ex. „Valea Buzaului – Valea Legendelor”), dezvoltarea cailor de acces catre diferitele monumente istorice, muzee.

Pentru dezvoltarea agriculturii si industriei, judetul Buzau isi propune sa ajute agricultura ecologica, sa sprijine firmele din domeniul cresterii animalelor si prelucrarii lemnului, sa promoveze oportunitatile de finantare pentru IMM, sa acordare facilitati antreprenorilor, sa se implice in infiintarea de incubatoare de afaceri si parcuri industriale, promovarea mestesugurilor si comertului artizanal, reducerea birocratiei pentru mediul de afaceri, infiintarea si modernizarea de piete en-gros. Sursa: Strategia de Dezvoltare Durabila a judetului BUZAU pentru perioada 2021 – 2027.



Solutii primite de la cetateni

 Dezbatere publica Start Up Smart 2.0, Balta Alba, Judet Buzau

Dezbatere publica Start Up Smart 2.0, Balta Alba, Judet Buzau, Romania, Nu este cazul (11.06.2021)

- sprijin de la autoritatile locale pentru accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea IMM.
- diminuare taxe afisaj.
- diminuare taxe tarabe / piete.
- diminuarea taxelor de drum pentru accesul din DN catre punctele de lucru ale firmelor.
 Dezbatere publica Start Up Smart 2.0 in Municipiul Buzau

Dezbatere publica Start Up Smart 2.0 in Municipiul Buzau, Romania, Nu este cazul (11.06.2021)

- infiintarea unei Zone Metropolitate a municipiului Buzau si comunele limitrofe.
- simplificarea procedurilor pentru obtinerea de autorizatii in cadrul UAT Buzau.
- simplificarea regulilor de eligibilitate pentru accesarea finantarilor IMM in rural/urban.
- scutirea impozitarii pentru firmele care desfasoara servicii de utilitate publica.
- infiintarea unei zone ITI Buzau - Prahova - Vrancea.
- infiintarea unei platforme cu sesizari pentru semnalarea afacerilor "la negru" - in special in domenii precum frizerii / saloane infrumusetare / mobila.
- digitalizarea serviciilor pentru certificatele de urbanism la nivelul primariilor si CJ.
- desemnarea unui responsabil cu mediul de afaceri in cadrul CJ Buzau.
Valentina Bajan

Valentina Bajan, Romania, economist, psiholog (10.06.2021)

Problema- Cea mai mare provocare a companiilor din aceasta perioada este sa-si acopere cheltuielile iar cele mai mari cheltuieli sunt cele cu salariile angajatilor. Veniturile au scazut datorita incetinirii economiei, a cresterii preturilor atat la materiile prime cat si la produsele finite, a scaderii puterii de cumparare, a cresterii somajului. Paradoxal forta de munca calificata se gaseste cu greu. Pretentiile salariale sunt crescute sau depasite in raport cu puterea financiara a companiilor.

Solutia - Diminuarea contributiilor la stat pentru salarii sau suspendarea unor parti din contributiile la stat pe o anumita perioada in care companiile sa aiba timp sa se redreseze, sa nu faca disponibilizari prevenind astfel cresterea somajului, sa supravituiasca acestei perioade astfel incat sa poata sa ramana pe termen lung o sursa de venit pentru guvern.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.