Antreprenoriat: Masuri de sprijin necesare stimularii afacerilor din zonele rurale, judetul Tulcea

Nume : Radu Adrian Oprea
Tara : Romania
Data : 23.05.2021
Profesie : Economist
Organizatie : Asociatia PTIRSE
Institutie tinta : Consiliul Judetean Tulcea, primarii de comune
Stadiul problemei :

Zonele rurale din judetul Tulcea isi desfasoara activitatea in jurul importantei Deltei Dunarii. Aceasta situatie unica in Romania, determina probleme si solutii complexe, ce tin de diversitatea si specificitatea acestei zone. Delta Dunarii este o zona aparte atat din punct de vedere al patrimoniului natural, cat si din punctul de vedere al numeroaselor influente antropice exercitate de grupuri sociale, grupuri culturale, guverne locale sau centrale. Principalul avantaj competitiv al zonei este reprezentat de bogatia mediului natural care ofera oportunitati semnificative de a aduce valoare adaugată regiunii prin promovarea unei economii adaptate la non-consumul de resurse naturale vii si la pastrarea traditiilor culturale locale. Bogatia si diversitatea culturala si de mediu din aceasta zona atrag atentia asupra oportunitatilor economice pentru dezvoltarea atelierelor de turism, pescuit, acvacultura, agricultura si mestesuguri. Totusi, pentru a limita amenintarea generata de consumul excesiv de resurse, este necesar sa se identifice solutii care sa asigure protectia si valorificarea potentialului existent. Un alt aspect important este necesitatea conservarii si promovarii traditiilor, artelor, gastronomiei locale, locatiilor culturale. Una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta Delta Dunarii este o conectivitate slaba, care exacerbeaza decalajul dintre orase si locatii izolate. Avand in vedere potentialul natural al acestei zone, necesitatea de a o proteja si valorifica si necesitatea de a asigura un nivel optim de trai pentru populația rezidenta, se impun solutii fezabile si sustenabile pentru a dezvolta mediul de afaceri la nivel local. Pentru a asigura o dezvoltare durabila, este necesar sa se realizeze un echilibru intre protectia patrimoniului natural unic si patrimoniul cultural, tinand cont de nevoia indeplinirii aspiratiilor locuitorilor din judet de a imbunatati conditiile de viata si de a identifica oportunitati economice mai bune. Sursa: http://www.marsplan.ro.Solutii primite de la cetateni

Dezbatere publica Start Up Smart 2.0, Sfantu Gheorghe

Dezbatere publica Start Up Smart 2.0, Sfantu Gheorghe, Romania, Nu este cazul (29.05.2021)

- program anual de finantare a start-up-urilor.
- program anual de finantare a dezvoltarii IMM-urilor.
- cicloturism si ecoturism pe malul Dunarii si in Delta.
Burta Florin

Burta Florin, Romania, Economist (26.05.2021)

Sunt doua tipuri de masuri care se pot face in colaborare public - privat, si anume promovarea la nivel international al turismului in Delta Dunarii de catre operatorii mari in turism cu sprijnul financiar al autoritatilor eventual cu organizarea unui charter catre Tulcea/Constanta - se poate crea un program de cofinantare de la bugetul judetean a participarii la targurile internationale de turism pentru promovarea internationala a Deltei Dunarii, stimularea colaborarii intre cei mai importanti jucatori din judet catre extern prin crearea pachetelor all incusiv, crearea unei curse charter.
Iar pentru operatorii mici o promovare mult mai buna si unitara a tuturor obiectivelor din Dobrogea, inclusiv prin aplicatie de telefon pentru a prelungi sederea turistilor romani cat de mult posibil.
De asemenea, este important sa protejam Delta prin restrictionarea accesului motoarelor mari pe lacurile sau canalele cu adancime mica care distrug flora si fauna.
Dezbatere publica Start Up Smart 2.0, Comuna Jurilovca

Dezbatere publica Start Up Smart 2.0, Comuna Jurilovca, Romania, Nu este cazul (26.05.2021)

- modificarea legislatiei prin care orice domeniu de activitate trebuie sa fie autorizat la nivel local; UAT-urile mici nu au resurse si expertiza sa se ocupe de aceasta activitate, desi sunt obligate sa dea autorizatii.
- imbunatatirea Legii 82 cu privire la Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
- realizarea unei viziuni de dezvoltare a sectorului HORECA in judetul Tulcea.
- operationalizarea grupului de lucru HORECA de la nivelul Prefecturii (acest grup de lucru a fost constituit).
- extinderea codurilor CAEN pentru care se aplica facilitatile salariului minim ca in domeniul constructiilor.
- aplicarea spiritului Legii Prevenirii la nivel local.
- facilitarea cumpararii pestelui si direct de la pescari autorizati, nu numai de la cherhanale.
- eliminarea necesitatii obtinerii permisului de acces in rezervatie si a permisului de pescuit pentru locuitorii din rezervatie.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.