Sanatate Publica: Multi craioveni muscati de caini

Nume : CDCD
Tara : Romania
Data : 07.08.2011
Profesie : ONG
Organizatie : Centrul pentru Dezvoltare Comunitara Durabila
Institutie tinta : Primaria Municipiului Craiova
Stadiul problemei :

Numărul maidanezilor din municipiul Craiova a crescut, de la an la an, foarte mult, iar direct proporţional a crescut şi numărul persoanelor muşcate de “prietenii” necuvântători, care îşi fac veacul pe străzile oraşului. Anul trecut, erau pe străzi aproximativ cinci mii de câini, iar în acest moment, sunt în evidenţe peste opt mii. Ca o consecinţă, numai în primele şase luni ale anului în curs au ajuns la medic 859 de cetăţeni muşcaţi de câine. 859 de craioveni s-au prezentat la medic Din totalul de 859 de craioveni care s-au prezentat pentru tratament la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” din Bănie, 256 au fost vaccinaţi cu vaccin antirabic, iar 18 au avut nevoie de câte 20 de zile de internare, moment în care li s-a administrat tratamentul complet, cu ser antirabic.

“Numărul persoanelor muşcate de câini şi care se prezintă la noi, la spital este, din ce în ce mai mare. Numai în primul semestru al lui 2011 s-au înregistrat 859 de persoane la cabinetul antirabic din cadrul Spitalului “Victor Babeş” din Craiova. De la 1 ianuarie, din toţi cei care s-au prezentat muşcaţi de câine, 209 au fost copii, iar restul adulţi”, a declarat Carmen Luminiţa Slavu, director medical în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “ Victor Babeş” din Craiova. Sirop dă vina pe cetăţenii din mediul rural.

“În luna iulie a. c., aveam în evidenţele noastre peste 8.000 de câini ai străzii, dar noi ne-am făcut munca, şi mai mult de 80 la sută dintre aceştia au crotal. Din păcate, adăpostul de la Făcăi are doar 80 - 90 de locuri, dar am făcut un studiu pentru extinderea acestuia şi sperăm să primim şi banii necesari. Costurile, de asemenea, sunt foarte mari. De exemplu, numai simpla sterilizare a unui mascul costă 30 de lei, iar a unei femele, 50 de lei. Un proces întreg, de la capturare la sterilizare, deparazitare, diagnosticare şi crotaliere, până la întoarcerea în teren, costă 150 de lei pentru un mascul şi 180 de lei pentru o femelă. De vină pentru numărul mare de câini sunt şi oamenii din rural care au prea mulţi şi, ca să scape de ei, îi abandonează în oraş”, a declarat Flavius Sirop, administrator SC Salubritate Craiova SRL.

Ecarisajul acuză asociaţiile şi iubitorii de animale: Maidanezii au înfricoşat oamenii, aceştia fiind tot mai speriaţi de amploarea fenomenului. Tot mai multe reclamaţii primesc, din partea locuitorilor urbei, autorităţile şi instituţiile care ar trebui să rezolve această problemă. Corina Rotaru, din Craiova, care a reclamat prezenţa unei haite de 20 - 30 de maidanezi, a primit următorul răspuns, dat de către autoritatea locală: “Formaţia de ecarisaj din cadrul SC Salubritate Craiova SRL capturează câinii fără stăpân de pe domeniul public, la solicitarea scrisă a persoanelor fizice sau juridice. În perioada 1.04. - 1.05.2011 s-a intervenit în zonă şi s-au capturat nouă câini. În zona respectivă, sunt câini adoptaţi de către persoane fizice sau de asociaţii de protecţia animalelor. Aceştia sunt hrăniţi şi protejaţi de către locatarii din blocurile din zonă”. (Editie.ro, 04 august 2011)

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.