Energie: Pretul prea ridicat al benzinei si motorinei

Nume : Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Regiunea Sud-Est
Tara : Romania
Data : 07.01.2011
Profesie : Asociatie patronala
Organizatie : Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Regiunea Sud-Est
Institutie tinta : Guvernul Romaniei
Stadiul problemei :


Un roman cu un salariu minim pe economie munceste mai mult de 1 ora pentru 1 litru de benzina. Pretul la carburanti in Romania a ajuns un lux.

Conform datelor Comisiei Europene, pretul benzinei fara taxe (Euro-super 95) variaza intre 643 euro/1.000 litri in Danemarca, si 525 euro in Irlanda, media UE fiind de 580 euro. In Romania pretul este de 575 de euro, usor sub medie, insa mai mare decat in Austria, Franta sau Marea Britanie. Cifrele sunt aferente datei de 20 decembrie 2010, astfel incat nu includ scumpirile care au avut loc in ultimele saptamani. In cazul benzinei, ponderea taxelor este de 50% in Romania, sub media de 56% din UE, si mult sub ponderile inregistrate in Germania (61%), Franta (59%) sau Marea Britanie (63%). Prin urmare, benzina este mai ieftina la noi decat la ei doar pentru ca taxele sunt mai mici. Altfel, am cumpara benzina mai scumpa decat in Franta!

Datele mentionate in CIA World Factbook arata ca cele 27 de tari membre UE produc in total aproape 2,4 milioane barili pe zi, Marea Britanie contribuind cu doua treimi la productia totala. Pentru comparatie, Norvegia produce tot 2,4 milioane de barili pe zi. Romania asigura 5% din productia de petrol a UE, fiind a cincea tara producatoare. De asemenea, o treime din consumul intern al Romaniei este asigurat de productia interna, situatie de care se mai bucura doar Danemarca si Marea Britanie. (Sursa: BusinessDay.ro)

Cresterea pretului la combustibili determina societatile comerciale sa creasca pretul produselor si serviciilor, contribuind la adancirea saraciei populatiei. Ce este de facut?

NOU! Calculul pretului benzinei la 01.01.2011, asa cum a fost primit la redactia PoliticiPublice.ro:


- producatorul are pretul de aproximativ 370 EUR / tona
- acciza este de 467 EUR / tona
- taxa de drum este de 125 EUR / tona
- taxa de solidaritate (cate un cent / litru - motivul este acoperirea prejudiciului din urma falimentului Bancorex) adica 10 EUR / tona

Astfel rezulta urmatorul pret pe tona de benzina: 370+467+125+10=972 EUR /Tona (taxe si accize)
Se adauga TVA de 24 % adica 233.28 EUR
Totalul este de 1205.28 EUR/tona
Un litru de benzina este astfel 1.205 EUR (aproximativ 5.15 RON)

Producatorul incaseaza 370 EUR/tona
Statul incaseaza 835.28 EUR/tona


Solutii primite de la cetateni

RADULESCU Bogdan

RADULESCU Bogdan, Romania, Liber profesionist (28.08.2011)

Energie mai ieftina prin reconditionarea materialelor, si mai ales a Pet- urilor si altor materiale plastice din care se obtine atat benzina cat si motorina. La rafinarii am vazut cum sunt o multime de gaze reziduale arse liber, acestea pot fi folosite pentru a furniza cele 300 grade celsius pentru topirea masei plastice si obtinerea acelui produs secundar destinat rafinarii.Sau in ultima instanta ar trebui ca populatia sa isi poata cumpara astfel de mici instalatii fara a fi o problema cu autorizarea lor

Desigur escrocherii cu acte gen taxa de solidaritate trebuie din start excluse si incasate de la cei ce au creat acest prejudiciu.

Restul materialelor combustibile poate fi tocat, macerat, pana ajunge la consistenta pacurei si apoi ars in centralele respective.

Fermele de animale ce depasesc un anumit numar de capete sa fie dotate cu unsistm de colectare a biogazului rezultat din activitatea lor.

Subventionarea sistemelor alternative, chiar daca este vorba de casa noua sau veche, si de la o simpla morisca de 200w pana la instalatiile complexe subventionate in prezent.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.