Antreprenoriat: Relația IMM-urilor cu autoritățile – Testul IMM

Nume : Elena Tetiva
Tara : Romania
Data : 29.03.2021
Profesie : specialist politici publice
Organizatie : Asociatia centrul de Dezvoltare SMART
Institutie tinta : Guvernul Romaniei, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Mediul de Afaceri, Parlament
Stadiul problemei :
Mediul de afaceri românesc cunoaște în ultimii ani o dezvoltare care, deși nu reușește să atingă nivelul țărilor din UE, menține un ritm de creștere și interes pentru acest domeniu, constant.
Pe de altă parte, în cadrul întâlnirilor care au avut loc cu antreprenorii start-up-urilor finanțate în cadrul programului Diaspora, a reieșit faptul că una dintre principalele probleme cu care aceștia s-au confruntat de la înființarea, autorizarea și derularea afacerii în România a reprezentat-o relația anevoioasă, birocratică, greu gestionabilă din punct de vedere al timpului, cu autoritățile publice locale și chiar centrale.
Testele aplicate IMM-urilor, privind consultarea acestora în vederea adaptării legilor și măsurilor propuse de guverne cu impact direct în mediul economic au rolul de a verifica a priori impactul noilor reglementări asupra mediului de afaceri.
Prin aplicarea ”Testului IMM” se contribuie semnificativ la reducerea impactului negativ asupra economiei, precum și reducerea birocrației prezentă la toate nivelurile statului.
Astfel, în urma analizei mediului de afaceri la nivel național, prin intermediul proiectelor implementate, și ca urmare a analizei mai ample a studiilor și cercetărilor realizate de diverse instituții europene și naționale, în special de către Consiliul Național al Intepinderilor Private Mici și Mijlocii din România se desprind următoarele recomandări cu privire la eficientizarea modului de aplicabilitate al ”testului IMM”, care să ducă la reglemetări cu impact pozitiv asupra mediului de afaceri din România.
1. Aplicarea ”Testului IMM” la nivelul tuturor ministerelor și factorilor cu putere legislativă (Parlamentul), cu celeritate, astfel încât să se asigure că acestea nu afectează activitatea IMM-urilor, prin introducerea de noi sarcini administrative și/sau introducerea de legislație fără impact practic asupra acestora.
2. Implementarea de politici în parteneriat public-privat, asigurând în acest fel creșterea capacității administrației publice de a realiza acest tip de evaluare în mod rapid și cu rezultate care să reflecte clar impactul produs sau nu asupra IMM-urilor.
3. Modificarea a Legii 346/2004 și a Ordinului 699/2014 privind atribuțiile și rolul grupului GEIEAN, printr-o participare mai largă a părților interesate în efectele politicilor economice propuse și includerea în cadrul grupului a unor personalități ale mediului de afaceri.
4. Clarificarea situațiilor în care se impune efectuarea Testului IMM, în cazul prpunerilor legislative venite din partea senatorilor și deputaților, astfel este recomandat ca ministerul de resort să efectueze Testul IMM și să motiveze de ce sau de ce nu există un impact asupra IMM-urilor.
5. Utilizarea mijloacelor TIC, prin realizarea unei aplicații pentru mobil care să permită efectuarea sondajului privind impactul actului normativ asupra IMM, direct și rapid.
6. Clarificarea modalității de efectuare a raportului privind Testul IMM, prin introducerea prevederii ca acesta să fie elaborat pe baza concluziilor consultării părților interesate.
7. Consolidarea parteneriatului public-privat și înființarea unui centru de aplicare a Testului IMM care va asigura o evaluare reală și pertinentă a actelor normative inițiate, va promova principiul ”Gândiți mai întâi la scară mică!” în vrederea simplificării reglementărilor deja existente; va redacta propuneri privind reducerea birocrației în rândl IMM-urilor; va consulta întreprinderile și părțile interesate cu privire la noile reglementări și va evalua standardizarea legislației naționale și a UE în timpul procesului de transpunere, în vederea evitării suprareglementării.

Solutii primite de la cetateni

Horia Manolescu

Horia Manolescu, Romania, antreprenor (20.08.2021)

Aplicarea testului IMM sa fie facuta prin intermediul unei platforme online, cu acces cat mai larg a sectorului IMM. Consultarea sa fie una reala, care sa tina cont de solutiile viabile furnixzate de mediul de afaceri, care sunt o reflectare a realitatii cotidiene cu care acestia se confrunta. Colaborarea reala cu organizatii patronale sau profesioniste, ar asigura crearea unui mediu antreprenorial favorabil si ar duce la eliminarea suspiciunilor si nemultumirilor acestuia. Guvernantii trebuie sa coboare dion propriile birouri, in viata reala si sa ia contact cu realitatea de zi cu zi cu care se confrunta anttreprenorii, de la relatia cu autoritatile, pana la probleme de fiscalizare, sau gestionare a afacerilor in contextul unor piete fluctuante si in schimbare.
Panaitescu

Panaitescu, Romania, antreprenor (20.08.2021)

Transmiterea prin intermediul organizatiilor patronale sau a celor profesionale a propunerilor legislative care afecteaza direct mediul de afaceri, inainte ca acestea sa intre in discutia parlamentului sa a comitetului economic si social. Propunerile venite pe aceasta cale sa fie analizate si adoptate de guvern, tinand cont ca acestea reflecta realitatea cu care se confrunta antreprenorii romani. Consultarea sa fie una serioasa si nu una formala cum se intampla in prezent.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.