Antreprenoriat: SRL-D si revolutia fiscala

Nume : Mihai SERBAN
Tara : Romania
Data : 31.05.2018
Profesie : psiholog
Organizatie : Nu este relevant
Institutie tinta : Guvernul Romaniei, prin ministerul de resort
Stadiul problemei :
Una dintre categoriile de contribuabili afectati de masurile fiscale adoptate recent este cea a SRL-D-urilor, firme care beneficiau de anumite stimulente, acum anulate de noua legislație.
Potrivit datelor ONRC, aproape 42.000 de firme sunt afectate, iar ritmul înființării unor astfel de societăți a încetinit dramatic.

SRL-D-urile, înființate in baza unui program guvernamental demarat in 2013, beneficiau, printre altele, de scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariați, angajați pe perioada nedeterminata. Facilitatea era valabila pentru salariile sub media pe economie din anul anterior.
Ca urmare a “revoluției fiscale”, care presupune inclusiv mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, facilitatea dispare (pentru ca este valabila doar pentru angajator, nu si pentru angajat). Astfel, angajatorul SRL-D va plăti contribuțiile CAS, chiar daca este scutit, de fapt nu el ci angajatul lui sau angajatul unui SRL-D va avea un salariu diminuat.

Solutii primite de la cetateni

Mihai SERBAN

Mihai SERBAN, Romania, psiholog (03.10.2018)

Antreprenorii considera ca aplicarea nediscriminatorie si cu fermitate a legii, inclusiv prin posibilitatea de a pedepsi abuzurile, reprezinta un element care va duce la cresterea investitiilor in crearea de locuri de munca. Antreprenorii solicita public, partilor interesate si Guvernului Romaniei sa faca tot ce e posibil pentru anularea acestor modificari nocive care vor duce la abuzuri pe scara larga impotriva companiilor si a antreprenorilor din Romania, la disponibilizari si la falimentul multor IMM-uri.


Mihai SERBAN

Mihai SERBAN, Romania, psiholog (01.10.2018)

O modificare legislativa care sa reglementeze acest aspect.


Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.