Antreprenoriat: Schimbarile climatice si Economia

Nume : Elena Tetiva
Tara : Romania
Data : 06.09.2021
Profesie : specialist politici publice
Organizatie : Asociatia centrul de Dezvoltare SMART
Institutie tinta : Guvernul Romaniei, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministerul Mediului, Parlamentul Romaniei
Stadiul problemei :
Prezenta politică publică a fost elaborată ca urmare a consultării publicului țintă din cadrul proiectului Diaspora Invest, pentru identificarea de soluții fezabile propuse de membrii comunității la problemele mediului antreprenorial din România.
Proiectul Diaspora Invest este co-finanțat din Fondul Social European, Axa Prioritară 3 „Locuri de muncă pentru toți”, Obiectivul tematic 8: „Promovarea unor locuri de muncă durabile și de calitate și sprijinirea mobilității lucrătorilor”, Obiectiv specific 3.7 „Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană”.
Modul în care economia globală gestionează resursele naturale influențează, după cum am văzut și vedem în schimbările climatice pe care le trăim zi de zi, influențează profund clima Pământului. Astfel, fiecare întreprindere trebuie să conștientizeze modul în care folosește resursele, modul în care gestionează deversarea și depozitarea deșeurilor, astfel încât să asigurăm o dezvoltare sustenabilă și o gestionare adecvată a resurselor de care dispune Planeta.
1. Încurajarea mediului de afaceri din România, prin punerea la dispoziția acestuia de facilități fiscale și financiare, prin încurajarea formării profesionale a managerilor, în scopul utilizării durabile a resurselor și serviciilor furnizate de capitalul natural, care vor avea un impact pozitiv major asupra creșterii productivității resurselor și a eco-eficienței cu efect de multiplicare în alte sectoare economice.
2. Încurajarea colaborării dintre mediul de afaceri și cercetare, prin finanțarea și facilitatrea accesului la finanțare al IMM-urilor, pentru înființarea de laboratoare de cercetare aplicată în cadrul întreprinderilor sau pentru categorii de domenii, astfel încât fiecare IMM să poată avea acces la rezultatele cercetărilor, iar cercetătorii să poată beneficia de cunoștințele și experiența practică a managerilor din domeniu.
3. Respectarea și punerea în aplicare a Pactului Verde European, respectiv de a ajunge până în anul 2050 la zero emisii nete de gaze cu efect de seră și disocierea creșterii economice de utilizarea resurselor.
4. Încurajarea și implicarea tuturor factorilor decizionali, de la nivel local la nivel național, în adoptarea și aplicarea tranziției verzi, prin crearea unei piețe dinamice pentru tehnologiile și produsele curate, cu efect asupra tuturor lanțurilor valorice, în sectoare precum energia, transporturile sau construcții și turismul, ceea ce va duce la crearea de locuri de muncă durabile.
5. Punerea în practică a tuturor angajamentelor asumate de România și adoptată prin Horărârea de Guvern nr. 645/2005, HG nr 1877/2005 (Planul Național de Acțiune pentru schimbări climatice), dar și angajamentele ferme față din cadrul internațional legal dezvoltat de Organizația Națiunilor Unite, prin Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, Acordul de la Paris privind Schimbările Climatice și susținerea obiectivului de neutralitate climatică al UE în orizontul 2050 și implementarea Pactului Verde European.
6. Stimularea mediului de afaceri și nu numai în adoptarea și punerea în aplicare a măsurilor de reducere a consumului de electricitate, înlocuirea resurselor epuizabile cu cele regenerabile, nepoluante și prietenoase cu mediul, contribuind în acest fel la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
7. Creșterea investițiilor din fonduri nerambursabile guvernamentale și europene pentru stimularea mediului de afaceri în colectarea apei de ploaie, investiții în tehnologii care folosesc surse regenerabile.
8. Stimularea investițiilor și creșterea nivelului acestora în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, adoptarea tehnologiilor care utilizează surse regenerabile. Pentru atingerea indicatorilor asumați în cadru pactelor și convențiilor internaționale, România trebuie să acorde o atenție sporită următoarelor aspecte, care au efect direct asupra mediului de afaceri:
- corelarea reducerii emisiilor de gasze cu efect de seră cu creșterea economică;
- investiții corelate și susținute în ceea ce privește creșterea eficienței energetice;
- susținerea mediului de afaceri cu facilități fiscale și/sau cu fonduri nerambursabile pentru schimbarea tehnologiilor energoface cu tehnologii verzi alimentate din surse regenerabile;
- susținerea start-up-urilor sau a firmelor care doresc să investească și să dezvolte afaceri care contribuie, prin obiectul de activitate la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și crearea de afaceri verzi.
- o atenție deosebită să se acorde includerii sectorului folosinței terenurilor și silviculturii.
- o atenție deosebită asupra costurilor energiei regenerabile.

Solutii primite de la cetateni

George

George, Romania, antreprenor IMM (06.09.2021)

- o campanie de constientizare la nivel national asupra impactului schimbarilor climatice asupra mediului economic
- fonduri nerambursabile pentru IMM-uri pentru adaptarea echipamentelor la boile tehnologii mai putin poluante
- acordarea de facilitati fiscale pentru IMM-urile care reinvestesc in tehnologii verzi si in eficientizarea energetica a firmelor
Alexandra

Alexandra, Romania, elev liceu (06.09.2021)

- fonduri pentru IMM-uri pentru eficientizare enrgetica
- campanii de constientizare cu privire la impactul schimbarilor climatice asupra sectorului imm si impartanta pe care imm-urile trebuie sa o aloce acestora.
- stimularea si accesul imm-urilor la fonduri nerambursabile pentru inovare

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.