Antreprenoriat: Imbunatatiri necesare Programului Start Up Nation

Nume : Mihaela Culeasca
Tara : Romania
Data : 01.07.2019
Profesie : Specialist comunicare
Organizatie : PTIRSE
Institutie tinta : Parlament, Ministerul pentru Mediul de Afaceri
Stadiul problemei :

Programul Start Up Nation isi propune sa incurajeze si sa stimuleze infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor din Romania. Ajuns la a doua editie, programul ofera un sprijin de 200,000 lei pentru un numar maxim de cate 10,000 firme/an, pana in anul 2020. Desi este un program generos, care sprijina tinerii antreprenori, au fost identificate o serie de probleme care par sa nu asigure intrarea la finantare a celor mai bune planuri de afaceri. Printre acestea se numara: impunerea unui numar minim de angajati cu o tendinta de crestere de la an la an; departajarea dupa numarul de angajati la egalitate de puncte; acceptarea la finantare fara o evaluare calitativa a planului de afacere; imposibilitatea de a intra la finantare din lista de rezerva daca un beneficiar nu mai implementeaza proiectul chiar daca a semnat contractul de finantare; functionarea dupa coduri CAEN si liste de echipamente invechite. In anul 2018, firmele care au fost acceptate la finantare trebuie sa angajeze minim 4 persoane. Acest lucru incurajeaza mutarea angajatilor de pe firme existente, in firmele beneficiare, deoarece putine start-up-uri sunt fezabile cu atat de multi angajati.



Propunerile de imbunatatire a Programului Start Up Nation au fost trimise la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, in data de 16.09.2019.



Solutii primite de la cetateni

VACARUS GEORGE

VACARUS GEORGE, Romania, Inginer / Economist (15.07.2019)

1. Sa nu fie eligibili la nr. de angajati asumati persoane cu care ai avut raporturi salariale in ultimii 3 ani in calitate de asociat/actionar la alte firme. (exact cum este in legea de acordare a subventiilor pentru studenti, pensionari - Legea nr. 76/2002)
2. Sa se prevada obligativitatea beneficiarilor SUN de a avea administrator pe perioada de implementare persoana care si-a asumat semnarea acordului de finantare si totodata obligativitatea de a fi asociat/actionar majoritar. (exact ca la Start-Up Plus)
3. Sa se elimine punctajul pentru echipamente (in RO producem fff putine echipamente din grupele pentru care se acorda punctaj - si astfel incurajam importurile de echipamente ff scumpe doar de dragul de a face punctajul)(ex: isi achizitioneaza ultimul model de macbook) pe scurt exportam cash
4. Sa se introduca punctaj daca antreprenorul prevede salarii peste un anumit prag (ex: salariu mediu brut) - incurajam astfel salarii decente in RO. Taxele si impozitele pe salarii raman in RO (aproximativ 45%)
5. Sa se elimine pragul eligibil cu salariile - antreprenorul sa aiba libertate in as bugeta corect echipamentele strict necesare si salariile angajatilor. Sa nu mai incurajam doar salariul minim pe economie si apoi sa ne plangem ca nu gasim forta de munca dar cumparam echipamente din strainatate.
Proiect TestIMM

Proiect TestIMM, Romania, Politici publice (03.07.2019)

Masuri privind implementarea planurilor de afaceri: permiterea realizarii unui act aditional prin care sa poata fi modificat bugetul in perioada de implementare; introducerea unei proceduri de demarare a proiectului in primele doua luni dupa semnarea contractului prin transmirerea unui contract de munca sau a unui contract de achizitie - in felul acesta pot intra la finantare cei din lista de rezerva daca beneficiarii nu mai doresc sa implementeze proiectele dupa semnarea contractului de finantare; limitarea perioadei de implementare la 6 luni - in felul acesta se faciliteaza intrarea la finantare din lista de rezerva; mentinerea contului de depunere a planului de afacere si in perioada de implementare a proiectului unde sa se incarce documentele de contractare si implementare cu semnatura electronica.


Proiect TestIMM

Proiect TestIMM, Romania, Politici publice (03.07.2019)

Modificarea grilei de punctaj prin considerarea urmatoarelor criterii: punctarea suplimentara pentru maxim 1 loc de munca pentru persoane defavorizate; nepenalizarea persoanelor care au trecut prin insolventa sau faliment (in tarile dezvoltate, aceste experiente constituie un avantaj din care beneficiarii invata); incurajarea regiunilor mai putin dezvoltate; punctarea suplimentara a planulurilor de afaceri in limita unui plafon maxim de angajati (de exemplu 2); punctarea suplimentara daca solicitantul are experienta specifica in domeniul afacerii; punctarea suplimentara a unei contributii proprii a beneficiarului.


Proiect TestIMM

Proiect TestIMM, Romania, Politici publice (03.07.2019)

Introducerea unei componente de evaluare calitativa a planului de afacere prin: formular simplu de previziuni financiare de unde reiese daca afacerea este fezabila cu numar mare de angajati; analiza/punctarea experientei specifice a aplicantului in domeniul afacerii prin studii, experienta de munca, alte afaceri; incarcarea in aplicatia de inscriere in program, a unei prezentari video scurte (pitch) facuta de solicitantul de finantare; realizarea unui interviu cu beneficiarul in faza precontractuala.


Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.