Justitie si Libertate: Parcagiii ilegali din Bucuresti

Nume : Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania
Tara : Romania
Data : 15.03.2011
Profesie : Asociatie patronala
Organizatie : Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania
Institutie tinta : Primaria Bucuresti
Stadiul problemei :

In Bucuresti, parcagiii ilegali sunt pe val. De cand parcarile au intrat sub administrarea primariei, sunt din ce in ce mai mulţi. Daca te plimbi seara prin aceleasi locuri, e imposibil sa nu-i recunosti. Pici de-o schioapa in echipe de cate 2-3, femei care apar cand nici nu te astepti si care isi petrec restul timpului la caldurica, pe un scaun sau pe o bucata de gard. Barbati in toata firea, dotati cu veste reflectorizante si carnet de bonuri, exact ca angajatii primariei. Discurs bine pus la punct si justficari destule incat sa-ti ia banii si sa nu te mai uiti inapoi. Ii gasesti in parcarile cu plata, dar nu in timpul zilei, ci seara.

In Bucuresti exista locuri de parcare pentru care se plateste pana la ora 17. Dupa ora respectiva si in weekend, oricine iti cere bani de parcare nu are dreptul sa faca asta. Si totusi daca incerci sa gasesti un loc de parcare in centru după sase seara e aproape imposibil sa nu te trezesti abordat de un parcagiu ilegal. La inceput erau decenti: iti aratau un loc de parcare (de parca un sofer care asta cauta nu vede) si dacă te bagai iti cereau un bacsis pentru servicii. Apoi au inceput sa alerge dupa tine prin parcari si sa dezvolte poezii asemanatoare cu ale parcagiilor oficiali. Aveau chiar si bonuri de pus in parbriz, bineinţeles, toate deja folosite sau expirate de un an.

Cei mai multi soferi nu pun intrebari si scot direct banii. “Staţi mai mult de o ora?” Tariful e mai mare decat in timpul zilei, in general primeste cam cinci lei de masina care nu sta mai mult de 1-2 ore, in functie de unde “stai”. Si masini sunt multe. De cele mai multe ori oamenii inteleg ce se intampla, dar e mai ieftin sa scapi repede de el, decat sa stai in oras gandindu-te ca se poate intampla ceva cu masina ta. Sursa: http://dintrafic.net/2011/02/confesiunile-unui-parcagiu/.

Romania Libera a scris despre aceasta problema intr-un articol din de 21 martie 2011. Sursa foto, Romania Libera.


Solutii primite de la cetateni

Mihai SERBAN

Mihai SERBAN, Romania, psiholog (03.10.2018)

Soluții pentru eliminarea problemei parcagiilor ilegali: 1. montarea de aparate automate de încasare a taxei de parcare, cu tarife diferențiate, conform unui program stabilit. În acest fel nimeni nu se poate substitui persoanelor oficiale. 2. Legitimarea subiecților ce acționează ilegal astfel: • Persoanele fără acte asupra lor, transfer la secția de politie. • Amenda pentru cei ce sunt identificați. • Pentru neplata a 2 amenzi primite pentru astfel de acțiuni, retinerea acestora 48h, timp in care vor munci în folosul comunității • Persoanele retinute de 3, sau mai multe ori din același motiv, vor fi private de libertate cu cate 24 h mai mult, astfel perioada retinerii acestora crescând proporțional cu numărul de abateri.


Delicia Dirlau

Delicia Dirlau, Romania, inginer (26.06.2011)

montarea de aparate automate de incasare a taxei de parcare cu tarife diferentiate conform unui program stabilit. In acest fel nimeni nu se pote substitui persoanelor oficiale.
Sistemul trebuie sa permita inregistrarea orei la care s-a parcat, si alegerea intervalului orar dorit de sofer si validarea la plecarea din parcare.
Daca soferul se prezinta in timp util este ok . Altfel tr sa plateasca diferenta. Daca pleaca fara sa achite diferenta sau nu face validarea sa fie raporta intrun sistem de colecare a datelor si sa fie atentionat prin circa financiara la plata impozitului pentru auto.
Am vazut un astefel de sistem pe malul Dunarii la Budapesta
Cristina Harjan

Cristina Harjan, Romania, Asistent manager (22.03.2011)

1.Legitimarea subiectilor ce actioneaza ilegal
2.Persoanele fara acte asupra lor, transfer la sectia de politie
3.Pentru cei ce sunt identificati, amenda
4.Pentru neplata a 2 amenzi primite pentru astfel de actiuni, retinerea acestora 48h, timp in care vor munci in folosul comunitatii
5.Persoanele inchise de 3, sau mai multe ori din acelasi motiv, vor fi retinute cu cate 24 h mai mult, astfel perioada retinerii acestora crescand proportional cu numarul de retineri al individului.

Andrei Matache

Andrei Matache, Romania, IT (22.03.2011)

- Pt. primele abateri (2-3): arest pt. 1 zi (practic individul este scos de pe 'piata') si amenda
- Pt. abateri repetate puscarie cu munca in folosul comunitatii (in felul acesta va sta acolo cel putin pana cand din munca prestata va reusi sa acopere amenzile).
Avantaj: amenzile vor fi incasate, oamenii nu vor mai fi jecmaniti ci mai multumiti. Incet-incet jecmanitorii vor disparea si nu in ultimul rand, se vor obisnui cu munca.

Tudor Ștefănescu

Tudor Ștefănescu, Romania, Inginer (21.03.2011)

-Identificarea persoanelor care incaseaza banii de la conducatorii auto.
-Documentarea cazurilor in care acestea primesc bani.
-Incadrarea la evaziune fiscala pentru ca nu declara aceste castiguri.
-Puscarie.

Iulian Cazacu

Iulian Cazacu, Romania, Manager (15.03.2011)

De teama sa nu se intample ceva cu masina, aproape oricine este tentat sa dea cate 2-3 lei, care ajung la acesti parcagii desigur neimpozitati si nedeclarati. Acest lucru se intampla nu numai in Bucuresti ci in toata tara, in centrele oraselor. Ca si solutie propun:
- identificarea locurilor unde acest fenomen este mai des intalnit
- delegarea politiei comunitare sau altui organism competent pentru patrularea zonelor la orele de varf
- instituirea de amenzi colectate la bugetul local (care probabil vor fi imposibil de imputat) sau si mai bine, sanctiuni gen arest preventiv 1-2 zile.
Ca si modalitate de urmarire, in functie de bugetul local, se pot monta in aceste locatii camere de supraveghere, pentru monitorizarea si probarea acestor contraventii/infractiuni.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.