Antreprenoriat: Piața forței de muncă și imigrația

Nume : Elena Tetiva
Tara : Romania
Data : 29.03.2021
Profesie : specialist politici publice
Organizatie : Asociatia centrul de Dezvoltare SMART
Institutie tinta : Guvernul Romaniei, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Mediul de Afaceri, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Inspectoratul de stat pentru imigrari
Stadiul problemei :
Prezenta politică publică a fost elaborată ca urmare a consultării publicului țintă din cadrul proiectului Diaspora Invest, pentru identificarea de soluții fezabile propuse de membrii comunității la problemele mediului antreprenorial din România.
Proiectul Diaspora Invest este co-finanțat din Fondul Social European, Axa Prioritară 3 „Locuri de muncă pentru toți”, Obiectivul tematic 8: „Promovarea unor locuri de muncă durabile și de calitate și sprijinirea mobilității lucrătorilor”, Obiectiv specific 3.7 „Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană”.
Accentuarea deficitului de forță de muncă a produs o regândire a fenomenului imigrațional atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul companiilor, ajungându-se la concluzia că o soluție viabilă este reprezentată de importarea de forță de muncă ieftină sau disponibilă. În 2019, Guvernul României a aprobat 20000 de avize pentru muncitori străini din afara Uniunii Europene, comparativ cu doar 4000 aprobate la începutul anului 2018. Aceasta nu este o inițiativă singulară și vine în sprijinul mai ales a angajatorilor din construcții și HoReCa.
În ceea ce privește diminuarea situației de criză existente pe piața forței de muncă din România, din perspectiva IMM-urilor se pot contura câteva soluții/recomandări pe care guvernul, autoritățile statului și IMM-urile trebuie să le aibă în vedere din perspectiva flexibilizării condițiilor de acces pe piața muncii din România și regândirea criteriilor de eligibilitate și acces a imigranților.
1. Recrutarea de forță de muncă din străinătate. Acest lucru vizează aducerea de forță de muncă din zone în care aceasta reprezintă o resursă în exces. Din această perspectivă, imigrația poate fi considerată în bună măsură o soluție, mai ales pentru sectoarele economice în cazul cărora ”mutarea” activității firmei este imposibilă.
2. Introducerea la nivel guvernamental, dar și în bugetele companiilor a unor programe de integrare profesională/ocupațională a diferitelor categorii de imigranți, prin această abordare se va contribui la creșterea calității vieții acestora, dar și a comunităților în care aceștia vor locui.
3. Revizuirea legislației în ceea ce privește imiganții, eliminarea unor etape birocratice consumatoare de timp și accelerarea procesului de obținerea a vizei de muncă în România. Acest lucru ar duce, fără excepție la rezolvaream, cel puțin parțial a situației crizei forței de muncă și ar reduce sensibil ”munca la negru”, mai iefitina din punct de vedere al costurilor, pentru angajator.
4. Crearea de politici și strategii naționale transparente și pozitive pentru explicarea și pregătirea populației autohtone în ceea ce privește grupurile imigraționale, prin creșterea gradului de toleranță și înțelegere a fenomenului și necesității acestuia, dar și pentru facilitarea procesului de integrare a acestora, evitând în acest fel ghetoizarea și sărăcirea imigranților.
5. Pregătirea personalului din istituțiile publice care vor prelua și gestiona grupurile de imigranți, pentru ca aceștia să fie capabili să înțeleagă, să gestioneze și să găsească soluții problemelor specifice imigranților.
6. Crearea unor programe integrate pentru imigranți, pentru ca includerea acestora în comunitățile în care vor trăi să fie una ușoară și înțeleasă la nivelul comunităților autohtone. Deasemenea, prin existența unor astfel de programe vor putea fi gestionate și sincopele de comunicare dintre autorități/instituții, cu privire la numărul imigranților care beneficiază de servicii sociale de orice fel sau a celor înscriși în sistemul de învățământ.
7. Colaborarea interinstituțională mai strânsă și crearea unei baze de date comune la nivelul tuturor instituțiilor, agențiilor, organizațiilor, mediului academic și firmelor, care lucrează cu imigranți în vedere gestionării pozitive, nediscriminatorii și eficiente a situației specifice a imigranților.
8. Încurajarea implicării civice a imigranților – prin organizarea de dezbateri sau prin extinderea extercităriii drepturilor civice ale acestora, nu prin limitarea lor, cum se întâmplă în prezent, astfel încât cazuri extreme de discriminare să poată fi evitate în viitor.

Solutii primite de la cetateni

Tudor

Tudor, Romania, antreprenor (20.08.2021)

Imigrantii reprezinta o alternativa in acest moment la lipsa fortei de munca specializate, in special in domeniul constructiilor. De aceea, guvernul trebuie sa simplifice accesul acestora pe piata muncii si integrarea culturala a lor in socitate. Acest lucru poate fi facut si prin sprijinirea directa a IMM-urilor care solicita acest lucru, prin facilitati de ordin fiscal sau prin subventionarea unei parti din costurile aferente integrarii imigrantilor atat pe piata fortei de munca, cat si in socitate.
Vasile Ion

Vasile Ion, Romania, liber profesionist (20.08.2021)

Societatea trebuie sa-si schimbe radical mentalitatea. Asa cum romanii pleaca si lucreaza in alte state, asa si altii vin din tari cu probleme si lucreaza in Romania. Nu ne place cand lucrand in alte tarii suntem stigmatizati sau priviti cu neincredere. Imigrantii sunt oameni care isi cauta un drum mai bun. Daca il gasesc sau daca l-au gasit in Romania este alegerea lor. Forta de munca romaneasca ar trebui sa invete ceva atat din experienta confratilor plecati in strainatate, cat si din cea a celor care vin sa munceasca in Romania. Accentul trebuie pus nu pe locul din care vine forta de munca, ci pe calitatea si seriozitatea acesteia.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.