Mediu: Cainii Vagabonzi

Nume : Ilie Diana
Tara : Romania
Data : 13.01.2011
Profesie : student
Organizatie : HotCouture.ro
Institutie tinta : primaria
Stadiul problemei :
La ora actuala sunt foarte multi caini vagabonzi de care nu se ocupa nimeni, iar eutanasierea lor nu rezolva problema. Sa fie dusi la centre speciale, nu lasati pe strada.

Solutii primite de la cetateni

Nicolae Secrieru

Nicolae Secrieru, Romania, Analist date (21.04.2011)

Am urmatoarea propunere pentru rezolvarea problemei cainlor comunitari: pasaportizarea tuturor cainilor din Romania. Toti posesorii de caini din Romania trebuie sa-si declare cainii unei autoritati: ex. Politia/primaria si sa ii sterilizeze. Toti proprietarii de caini trebuie sa-si sterilizeze cainii. Daca proprietarii nu vor sa ii sterilizeze, asta inseamna automat ca respectivul cetatean detine o ferma de caini si, prin urmare, are o afacere din asta (vinde catei de rasa, etc). Prin urmare ar trebui sa se inregistreze ca crescator de caini si sa plateasca taxe si impozite pt asta ca tot cetateanul. Tuturor cainilor pasaportizati ar trebui sa li se monteze un cip (sau orice alta solutie tehnica de identificare). Asta ar asigura un control al numarului de caini din Romania. Toti iubitorii de caini ar fi in stare sa faca acest efort financiar de a-si steriliza si pasaportiza cainele. In rest, cainii comunitari deja existenti vor fi sterilizati si adunati in adaposturi, de unde vor putea fi adoptati sau unde vor muri de batranete. Oricum, numarul lor va fi in scadere in aceste adaposturi pt ca pasaportizarea va impiedica abandonul cainilor.
Andrei Matache

Andrei Matache, Romania, IT (22.03.2011)

- Pastrare in adapost 2 saptamnai. Daca in acest interval nu i se poate gasi stapan (sau stapanul nu-l gaseste) se procedeaza la eutanasiere. Dupa cunostintele mele asta este practica uzuala in toate tarile din vest.
- Infiintarea serviciului de hinghieri (ca pe vremuri) care sa fie responsabil cu aceasta operatiune.

Mirela

Mirela, Italy, medic veterinar (04.02.2011)

eu nu cred ca sterilizarea si aruncarea lor in strada e o solutie... chiar si sterilizati , sunt caini care sufera, morti de foame ,caini care se imbolnavesc, care tremura de frig iarna pe strazi. orice primarie ar trebui sa fie obligata sa isi construiasca propria canisa in care sa adaposteasca orice caine fara stapan care isi face aparitia in teritoriu. am vazut ca in occident functioneaza foarte bine adoptia la distanta, nu iti iei cainele acasa ca nu ai unde sa il tii dar trimiti o suma mica de bani in fiecare luna, ii aduci de mancare daca vrei si obtii in schimb un certificat de adoptie....asa canisa face rost de bani si omul e fericit ca a adoptat un caine.... cainii trebuie stransi de pe strada si ingrijiti...
Nicoleta

Nicoleta, Romania, Economist (25.01.2011)

Pentru ca este o lupta intre iubitorii de animale si cei care doresc eutanasierea cainilor pentru ca se cheltuie prea multi bani de la bugetul de stat am facut un calcul simplu pe care oricine il poate face.

Varianta 1. Sanctionarea celor care nu respecta prevederile legii protectiei animalelor ar aduce la bugetul de stat un castig semnificativ. Priviti: -amenda contraventionala: 1000 persoane amendate*1000 lei amenda medie*12 luni = 12.000.000 lei -amenda penala (pentru ca implica judecarea cazului dureaza mai mult): 100 persoane amendate*5000 lei amenda medie*12 luni = 6.000.000 lei Rezulta un castig total – adica bani care pot fi alocati copiilor fara adapost, mamicilor abuzate, oamenilor strazii, pensionarilor, bugetarilor etc: 18.000.000 lei/an (bani care va intra voua in buzunar asa cum va doriti, nici nu trebuie alocati animalelor)

Varianta 2. Eutanasierea cainilor. 62 euro ( aprox. 280 lei)*10000 caini eutanasiati lunar*12 = 33.600.000 lei/an – BANI CARE SE CHELTUIE DIN BUGETUL DE STAT – adica va ies voua din buzunar, adica din alocatia copilului, din pensia bunicii, din banii bugetarilor etc. De aici rezulta - CASTIG ZERO, PIERDERE URIASA Nu mai mentionez ca sunt asociatii din afara tarii care s-au oferit sa sterilizeze gratuit toti cainii de pe strada. Sterilizarea cainilor de pe strada+cei cu stapana+amenzi usturatoare pentru cei care incalca legea=singura solutie ieftina si eficienta, fara violenta si crime!

Giurgea Alin

Giurgea Alin, Romania, sculer-matriter (21.01.2011)

Sterilizarea este o solutie, insa nu se va reusi niciodata sa se obtina un rezultat,atata timp cat nu este un control riguros al fondurilor destinate acestei operatii. Eu ca simplu cetatean, vad ca nu s-a reusit mai mult decat sa fie capsati in ureche foarte multi catei si cunosc cazuri - chiar si la mine la bloc - in care catelele "capsate in ureche" tot reusesc sa se reproduca. Deci ? Ce se intampla ? In afara faptului ca traumatizeaza animalele impuscandu-le cu tranchilizante pentru a le prinde (si desigur se mai si inraiesc dupa o asemenea experinta)nu vad alt rezultat. Inca ceva : Mama mea locuieste in Pucioasa Jud. Dambovita de mai bine de 7 ani. Frecvent sunt aduse in zona, auto utilitare pline cu caini, carora li se da drumul in camp. Oare ce se intampla ? Pot doar sa banuiesc ce se intampla dar..........nimic mai mult.
Doina B.

Doina B., Romania, administrator (21.01.2011)

Pur si simplu reiau o solutie intens dezbatuta, propusa in repetate randuri autoritatilor publice de catre organizatiile de protectie a animalelor din Romania si strainatate:
1. sterilizarea prin efort comun public/privat a populatiei de caini fara stapan;
2. obligativitatea sterilizarii cainilor cu stapan, dar fara valoare chinologica, prin lege/ HCL
3. recensamantul cainilor cu si fara stapan la nivel de localitate (de preferat, in parteneriat public/ privat, pentru a asigura resursele necesare)
4. sanctionarea dura a abandonului, principala sursa a populatiei canine fara stapan
5. sprijinirea si incurajarea adoptiilor de caini, prin masuri la nivel local, ca de ex. educarea si informarea cetatenilor, gratuitatea la transportul in comun, permiterea accesului cu animale de companie in mai multe spatii publice, amenajarea de tarcuri speciale pentru animale de companie, in parcuri, etc

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.