Cultura: Dambovita - “Biblioteca publica, incotro?”

Nume : Serban Moldoveanu
Tara : Romania
Data : 18.10.2011
Profesie : Manager
Organizatie : Asociatia pentru Educatie Antreprenoriat Lidership, Asociatia
Institutie tinta : Ministerul Culturii, Consiliul Judetean Dambovita, consilii locale din judetul Dambovita
Stadiul problemei :

Dragi prieteni ai … ”Bibliotecii din viitor” Iata ca lumea se schimba spectaculos si biblioteca nu va putea ramane in urma. Dar oare cateva calculatoare si cate o expozitie pot face din biblioteca un loc pe care sa-l simtim al nostru si al comunitatii noastre? Ne va reprezenta, ne vom regasi in acest loc? Va provoc sa dezbatem spre ce fel de concept ne dorim sa se indrepte bibliotecile noastre. Probabil in acest loc se vor regasi informatia, educatia, ONG-urile, voluntarii, hobyurile, arta, antreprenoriatul, oamenii, lidershipul si multe altele pe care va invit sa le aduceti in discutie. Va provoc la o dezbatere non-formala, fara sa ne limitam la sorgintea bibliotecii. Scopul este de a creiona un concept de viitor al bibliotecii care sa raspunda nevoilor actuale si viitoare ale fiecarui membru si al comunitatii in ansamblu. Sa raspunda provocarilor ridicate de conceptul “Long Life Learning” , al societatii bazate pe cunoastere dar si al aspiratiilor noastre ca indivizi sau al unei simple dorinte de socializare si cunoastere. Acest concept urmeaza sa fie integrat intr-un proiect pentru adoptarea lui ca politica publica in primul rand de Consiliul Judetean Dambovita si ulterior de alte minim 10 consilii locale din Dambovita. Urmeaza “faza nationala” in care dorim sa atragem atentia asupra acestor institutii si autoritatilor de la Bucuresti. Mai jos aveti creionate cateva idei-intrebari ca suport de discutie propuse ca baza de plecare de catre Asociatia pentru Educatie Antreprenoriat Leadership, Bucuresti. Deci scotociti lumea, propria imaginatie si hai sa deschidem o fereastra spre la biblioteca noastra din viitor! Cu prietenie Serban Moldoveanu, ApEAL-Bucuresti.


Solutii primite de la cetateni

Serban Moldoveanu

Serban Moldoveanu, Romania, Manager (18.10.2011)


2. Intrebari despre biblioteca. • Centru cultural comunitar. Adica? • Ce atributii preia de la Caminul cultural si pana unde? • Realtia Bibliotecii cu celelalte institutii de cultura si educatie comunitare : Caminul Cultural – Palatul Copiilor – Furnizori de educatie-formare- Scoala populara de Arta-etc….. Unde se suprapun Unde se diferentiaza • . 3. Biblioteca rurala, specific raportat la cele orasenesti. 4. Biblioteca si dezvoltarea comunitara.
Serban Moldoveanu

Serban Moldoveanu, Romania, Manager (18.10.2011)

Biblioteca sa fie centrul nonformal de invatare ca pion principal pentru edificare unei societati bazate pe cunoastere. Rol in formarea deprinderii de a invata in afara zidurilor scoli programe in colaborare cu scolile forme alternative de invatare subiecte-teme alternative de invatare • “Toti copii la biblioteca”, program prin care toti copii de clasese aIIa (sau aIa) sa aiba parte de o zi memorabila la biblioteca pentru introducere in institutie si facilitarea inscrierii (se dau formulare de prezentare a bibliotecii si serviciilor aferite si formular de inscriere). Programul zilei sa fie deosebit de atractiv, nonformal sa fie marketing cultural pentru promovarea bibliotecii. Sa fie invitati si parintii. • “Campionii Lecturii” - concurs pe categorii de varsta cu cei mai silitori cititori (face parte din programul de atragere la biblioteca si formarea deprinderii de a folosi biblioteca pentru a invata in afara scolii) o Centru de educatie non-formala • Ateliere-cursuri integrate-multidisciplinare - urmeaza detaliere. Centru educational pentru varsta a treia - cursuri specifice de reintegrare in viata sociala sau economica si de adaptare la noi realitati-oportunitati (calculator, internet, limbi straine etc). Centru pentru informare – interfata cu informatia; Imprumut carte-film-muzica-presa-e-carte-carte vorbita etc Abonamente de presa Ar mai trebui sa fie cate ceva aici.

Serban Moldoveanu

Serban Moldoveanu, Romania, Manager (18.10.2011)

Persoane cu dizabilitati care ajung mai greu la informatie, de ex. Nevazatori, surzi, persoane cu handicap fizic Cursuri de informare specifice pentru grupuri vulnerabile: mame singure, tutori care au in grija copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, pensionari (chiar si cum se foloseste un bancomat, automat de platit facturi sau cum se completeaza formulare pentru administratii pe net etc), copii cu parintii plecati de acasa. Dezvoltarea respectului pentru patrimoniul comunitar: • Natural • Istoric • Antropic • Traditii • Fii satului o Centru educational o Formarea abilitatilor de viata si relationare la copii, adolescenti, adulti • Cursuri pentru educatie antreprenoriala (antreprenoriat economic-social-educational) si de lidership • Cursuri dezvoltare personala (Cel mai bun an - ….. • Scoala de Vara > cursuri seminarii centrate atat pe meserii traditionale sau hobyuri dar si pe abilitati pentru o viata implinita (material si spiritual) o Gasirea si dezvoltarea abilitatilor artistice sau hobyurilor personale • Prezentari de hobyuri, cursuri si expozitii cu realizarile, colectiile personale • Facilitarea deplasarilor la evenimente de gen in afara comunitatii (colaborarea cu firme de turism sau de transport persoane , pur si simplu) o Centru educational pentru “Invatare pe tot parcursul vietii” (Long Life Learning).
Serban Moldoveanu

Serban Moldoveanu, Romania, Manager (18.10.2011)

Sustine actiuni comune ale membrilor comunitatii (si ateliere de lucru) pentru a implementa initiative comunitare (actiuni tip PACT) Sustine educatia pentru voluntariat Socializare pentru cunoastere-respect-viata buna impreuna >> sustine infiintarea de cluburi pe criterii de varsta, preocupari-interese comune etc Sustine parteneriatul “Biblioteca personala cu fata spre comunitate”: persoane care au carti valoroase in biblioteca personala si doresc sa le puna la dispozitie publicului larg prin biblioteca comunitara. Acestea inregistreaza cartile care doresc la biblioteca comunitara care le face vizibile publicului larg. Proprietarul le pune la dispozitie unui doritor prin mijlocirea Bibliotecii, pe fisa de cititor a acestuia. Biblioteca preia cartea respectiva in custodie pe perioada imprumutului. Se faciliteaza astfel si cunoasterea unor persoane din comunitate care au preocupari-interese comune Formarea spiritului de toleranta: Actiuni pentru etniile din comunitate. Prezentarea prin carte, foto, piese de teatru, expozitii despre traditii si patrimoniul traditional, istoric cu specificului cultural al fiecarei etnii. Actiuni comune pentru cunoasterea intre etnii si respect reciproc. Asistenta pentru grupuri sociale defavorizate-vulnerabile Someri: cursuri speciale de folosirea calculatorului pentru cautarea unui loc de munca, prezentarea la interviu, recalificare. Un telefon gratuit de la care somerii sa poata suna angajatorii pentru detalii si programare la interviu.

Serban Moldoveanu

Serban Moldoveanu, Romania, Manager (18.10.2011)

Idei despre biblioteca in viitor Centrul cultural-educational si social al comunitatii. Locul unde oamenii intalnesc oameni si informatia. Locul unde se pun intrebarile, locul unde incep solutiile • Centru cultural – Spatiu Cultural o Agora – Forum – Platfoma de comunicare, dezbatere si cunoastere. Loc de desfasurare : concerte, teatru, expozitii, lansari de carte, Zile … nationale, comemorative, europene, mondiale etc in colaborare cu ONG-uri si membrii comunitatii • Centrul social Dezvoltarea-educarea spiritului comunitar; actiuni pentru educatie comunitara: • Cursuri-ateliere pentru comunicare-relationare, • Sustine infiintare si functionarea grupurilor de initiativa comunitara prin informarea membrilor comunitatii despre activitatea ONG-urilor, a modului in care se pot implica in comunitate asigurarea unui spatiu de intilnire punerea la dispozitie a resurselor IT pentru informare, comunicare, diseminarea informatiilor (tiparituri, acces internet) Spatiu pentru dezvoltare societatii civile, a spiritului comunitar; Incubator pentru ONG-uri; ONG-urile noi sa poata avea sediul social la Biblioteca si sa poate folosi resursele acesteia pentru functionare: sala de intruniri, loc desfasurare activitati, birou cu Pc conectat la net+imprimanta pe care sa le poata folosi o anumita perioada din saptamana-zi. Casuta postala pentru ONGuri.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.