Transport: De ce nu avem strazi in Romania? Ce solutii gasim sa rezolvam aceasta problema?

Nume : Asociatia Centrul de Dezvoltare SMART
Tara : Romania
Data : 16.03.2010
Profesie : Nu e cazul
Organizatie : www.PoliticiPublice.ro
Institutie tinta : Ministerul Transporturilor, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri
Stadiul problemei :

Lipsa infrastructurii rutiere in Romania genereaza numeroase efecte negative, cum ar fi atragerea unui numar redus de turisti straini, scaderea sigurantei in trafic, cresterea cheltuielilor de intretinere si reparatie a masinilor, etc.

Desi se investesc sume uriase in strazi, rezultatele abia se observa. Un studiu realizat de firma de consultanta A.T. Kearney si publicat pe www.ziua.ro, arata ca Romania ar putea avea o infrastructura rutiera la acelasi nivel ca cel din Europa de Vest in 130 de ani. Rata anuala de crestere a investitiilor alocate constructiei de drumuri este de 30%, pana in 2012, Romania avand, astfel, cea mai dinamica piata din regiune, pe acest segment, se arata intr-un comunicat A.T. Kearney. Tara noastra este urmata in top de Rusia si Slovacia, cu majorari de 25%, respectiv 20%, in urmatorii patru ani. (sursa foto, www.gandul.info).


Solutii primite de la cetateni

cristian sonu

cristian sonu, Romania, fara (26.01.2011)

sa nu mai existe regi ai asfaltului,sa nu se mai incaseze spagi pentru atribuire de lucrari,sa nu mai fie trucate licitatiile.
sa ne revoltam cu totii......
Popa Alexandra

Popa Alexandra, Romania, irelevant (17.09.2010)

Intradevar lucrarile in romania se misca foarte greu.O firma care nu lucrueaza din cauza statului ( ex. o expropriere care nu este facuta la timp) este platita suplimentar cu sume destul de generoase. Nu i-ar fi mai usor statului sa faca intai expropierile (dupa exemplul incauza) si apoi sa incheie un contract?

iulia mariana condurache

iulia mariana condurache, Romania, student (20.05.2010)

Intradevar, lucrarile nu beneficiaza de supravegherea si aprobarile necesare.Trecand peste modul in care se aloca licitatiile, conform legislatiei in domeniu, lucrarea are o procedura de urmat, o echipa tehnica trebuie sa asigure receptia lucrarii, calitatea acesteia trebuie verificata, conform documentelor depuse la dosar si proiectului de executie. Autoritatile responsabile de receptie nu au specialistii ptr asa ceva, nu verifica rezistenta structurilor in timp, dupa termenul de garantie acordat iar caile legislative care i-ar ajuta sa-i traga la raspundere pe constructori in acest sens sunt atat de lungi , costisitoare si incarcate de birocratie incat nu e deloc eficient. Consider ca e nevoie de un nou proiect legislativ privind acest domeniu, care sa inaspreasca termenii contestarilor licitatiilor, ce tin in loc lucrarile, sa inaspreasca obligatiile constructorilor si sa aiba un control mai strans asupra fluctuatiei costurilor pe parcursul lucrarilor. Aici ar trebui introduse si noi considerente privin accelerarea expropierilor necesare unor tronsoane de drum.
Ladanyi Emese

Ladanyi Emese, Romania, Coordonator Proiect (18.05.2010)

Sustin ca lucrarile care sunt efectuate ar trebui supravegheta indeaproape, ca sa nu stea 5 persoane langa unul care sapa si sa se uite la el, ci sa lucreze toti constiinciosi, dupa o grafica de lucru bine stabilit. Ca bani avem sa investim in infrastructura. Lipseste doar perspectiva de durata. De aceea vedem ca in Romania se asfalteaza pe timp de ploaie si lucrul facut azi se strica pana luna viitoare. Noroc ca exista an electoral cand se face totul in mare forta.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.