Sanatate Publica: Drogurile legale o reala problema la Iasi

Nume : Mihaela Dan
Tara : Romania
Data : 19.05.2010
Profesie : CONSULTING
Organizatie : PTIR
Institutie tinta : Ministerul sanatatii
Stadiul problemei :

Dupa cum probabil ati vazut pe posturile TV Iasiul este orasul unde s-au inregistrat cele mai multe probleme in ceea ce priveste afectarea directa a persoanelor care au consumat plantele "de relaxare".Trista este si denumirea de droguri legale, e un altfel de a spune ca faci ceva rau dar totusi legal. Ingrijorator este faptul ca toti mai multi tineri sunt foarte atrasi de ideea de a incerca si ajung in cel mai scurt timp in spitale.Medicii spitalului de urgenta din Iasi au fost surpinsi de multimea tinerilor care ajung in spital din cazua starii de euforie pe care acestea le creaza. E o reala si grava problema mai ales in randul tinerilor, adica a viitorului!


Solutii primite de la cetateni

Mihai SERBAN

Mihai SERBAN, Romania, psiholog (04.10.2018)

Solutiile pentru "creşterea accesului beneficiarilor la serviciile de prevenire a consumului de alcool, tutun şi droguri" sunt date de catre Agentia Nationala Antidrog: - diversificarea metodelor şi mijloacelor de furnizare a informaţiilor şi prin instruirea cadrelor didactice şi altor categorii profesionale (medici, psihologi, asistenţi sociali, jurişti etc) pentru a furniza servicii de prevenire. - implicarea activă a tinerilor, părinţilor şi membrilor comunităţii în activităţile de prevenire a consumului de alcool, tutun şi droguri. - adaptarea serviciilor de prevenire la modificările permanente ale tipologiei beneficiarilor; - evaluarea serviciilor oferite, prin chestionarea periodică a beneficiarilor acestora (ex. chestionare de măsurare a satisfacţiei beneficirilor actului de prevenire). - informarea şi sensibilizarea populaţiei generale şi a mass- media cu privire la respectarea drepturilor omului, nediscriminarea consumatorilor de droguri, informarea şi responsabilizarea populaţiei generale cu privire la măsurile care pot fi luate pentru a ajuta consumatorii de droguri, serviciile existente etc. - realizarea de studii calitative, în parteneriat cu organizaţii neguvernamentale, pentru a identifica nevoile grupurilor la risc, comportamentele utilizatorilor de droguri injectabile şi nevoile acestora. - asigurarea resurselor financiare, logistice şi umane adecvate nevoilor de prevenire.


Ilie Bogdan-Mihai

Ilie Bogdan-Mihai, Romania, Student/Consilier (26.10.2011)

Din cresterea copiilor stim ca, in momentul in care le interzicem un anumit lucru, ei tocmai pe acela il fac - tocmai pentru ca e curios...oare de ce e interzis? Astfel, stim ca solutia cu prezentarea efectelor negative nu ar ajuta; priviti si exemplul campaniilor anti-drog si anti-tutun. Degeaba-i spui unui fumator ca fumatul are repercusiuni grave, pentru ca omul, in egoismul lui, o sa spuna: nu mi se intampla mie.

Solutia cu "interzicerea sau limitarea distributiei" respectivelor substante, este, de asemenea, invalida, deoarece e nevoie decat de o mica transformare a formulei pentru a trece de la o substanta tocmai ilegalizata la una complet legala. Solutii sunt tot timpul pentru cei care consuma/produc. Din partea cunostiintelor cu care am avut contact, stiu ca o parte din etnobotanice se fac prin adaugarea unei substante lichide pe ierburi (chiar si iarba ordinara) si se bag la cuptor, rezultatul fiind etnobotanicele. Asadar, solutia este invalida pentru ca daca am incerca sa interzicem substantele, s-ar gasi tot timpul inlocuitori (si pot sa va dau exemple concrete).

Personal, inca nu stiu o solutie clara, alta decat legalizarea canabisului in mod controlat, cum este si in statele unite, pe prescriptie medicala. Prin studii amanuntite, vom descoperi ca nu are efecte negative, ba chiar este mult mai putin daunatoare decat consumul excesiv de alcool. Daca legalizam Marijuana in limitele sale, statul ar avea de castigat financiar, iar consumul de etnobotanice ar inceta.
Anghel Ficu

Anghel Ficu, Romania, Inginer (16.11.2010)

Solutia este mult mai complicata decat pare la prima vedere. O fundamentare a problemei si primul pas al rezolvarii il gasiti pe blogul meu (http://ficuanghel.blogspot.com).

Pasul 1: adoptarea unei Hotarari de Consiliu Local in genul celei pe care am initiat-o
Pasul 2: realizarea de catre specialisti (DSV,DSP, UMF) a Regulamentului de autorizare care sa fie in spiritul functionarii farmaciilor.
Pasul 3: pentru a face hotararea functionala, trebuie completata Legea 359/2004 astfel incat in momentul autorizarii la Oficiul Registrului Comertului a activitatilor pentru "CAEN 4776 - Comert cu amanuntul al florilor, plantelor si semintelor...." sa se ceara o autorizatie speciala din partea primariei sau a DSV,DSP....
Pasul 4: aceste institutii sa monitorizeze strict respectarea conditiilor din regulament.

In mare, in lipsa acestor masuri nu vom reusi blocarea acestor bombe etnobotanice. Dupa acesti pasi, anularea autorizatiei duce la pierderea dreptului de a desfasura acea activitate comerciala, ceea ce va duce la confiscarea tuturor veniturilor si intrarea sub incidenta legii penale daca vor continua sa functioneze fara autorizatie. Sper sa-mi reuseasca demersul :)

Iancu Ionut Marian

Iancu Ionut Marian, Romania, Manager (16.10.2010)

Aceasta problema a luata amploare la nivel national nu numai in Iasi.Cred ca ridicarea preturilor nu ar fi deloc o solutie,din contra ar atrage si alte efecte negative cum ar fi: -datorita insuficientei banilor pentru procurarea dozei necesare tinerii vor fi obligati sa isi faca rost de bani suplimentari si asta se face prin a minti parintii ca au nevoie de bani pentru diverese lucruri si activitati,inselaciune,furt si altele. O solutie ar fi cea data de Gabriela Antipa cu urmatoarele completari: Din cate stiu aceste plante etnobotanice sa folosesc in industria farmaceutica.Sa se interzica distribuirea acestor plante in alte puncte de desfacere decat in farmacii si strict pe baza de reteta.Farmaciile care vor distribui/comercializa fara reteta sa ii se ridice avizul de functionare . Asa dupa cum stim cu totii ONG-urile au o mare mobilitate in ceea ce priveste luarea de initiative.Cu ajutorul lor se poate face o petitie care sa fie semnata atat de tineri cat si de adulti prin care sa se ceara interzicerea acestor plante. Sensibilizarea si motivarea publicului larg pentru a semna aceasta petitie se poate face cu ajutorul mass mediei prin difuzare de spoturi publicitare care vor fi realizate cu ajutorul a diferite ONG-uri.

cojocaru cristian

cojocaru cristian, Romania, ctb (03.10.2010)

Cred ca daca preturile vor fi mai mari la aceste plante etnobotanice putem lua in calcul o scadere a consumului acestora,precum si actualizarea continua a listei de plante interzise si controlul intens al unitatilor care comercializeaza aceste plante.Totodata amplasarea acestor unitati sa nu fie in apropierea institutiilor de invatamant,

Gabriela ANTIPA

Gabriela ANTIPA, Romania, avocat (22.05.2010)

cred ca o mediatizare ”prin exemplu” ar fi mai eficienta. Ce inseamna acest lucru? Mass-media, ong-uri, autoritati, ar trebui sa se implice mai mult in organizarea de intalniri intre persoanele care trec sau au trecut prin experienta acestor plante si grupul-tinta, respectiv tinerii care pot sa cada f.usor in aceasta capcana.Nu stiu in ce masura o lege poate sa interzica de la comercializare o serie de plante/produse care sunt destinate folosirii lor in alte domenii, astfel incat o solutie ar mai fi: amenzi fff.mari pt agentii economici care care le comercializeaza in magazine cum sunt cele actuale in care se vand ”vise”. In orice caz, informatia este cea care formeaza opinii si atitudini, astfel incat trebuie organizate cat mai ample si dese astfel de campanii in care sa se explice efectul nociv al consumului acestor plante si prezentate cazuri concrete ale celor care au trecut printr-o astfel de cumplita experienta.

Bodescu Madalina

Bodescu Madalina, Romania, elev (19.05.2010)

In ceea ce priveste aceasta problema consider ca este obligatorie o campanie de informare atat a tinerilor cat si a parintiilor acestora,in ceea ce priveste efectele negative ale acestor plante.Statul roman trebuie sa intervina si el adoptand o lege prin care sa interzica comercializarea tuturor plantelor care creeaza`vise`.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.