Sanatate Publica: Slatina, nivelul de zgomot pe strada

Nume : Asociatia Centrul de Dezvoltare SMART
Tara : Romania
Data : 16.03.2010
Profesie : Nu e cazul
Organizatie : www.PoliticiPublice.ro
Institutie tinta : Primaria Slatina
Stadiul problemei :

Pe anumite strazi din Municipiul Slatina nivelul de zgomot depaseste limitele admise. Efectele asupra sanatatii in urma expunerii la zgomot sunt semnificative.

Masuratorile facute de la inceputul anului 2009 de Agentia de Protectia Mediului Olt au relevat ca pe strazile Ionascu, Primaverii si Sergent Major Dorobantu nivelul de zgomot inregistrat depaseste limitele admise. In primul trimestru al acestui an au fost facute 18 probe privind zgomotul stradal inregistrat pe principalele artere de circulatie din Slatina (str. Ionascu, B-dul N. Titulescu, str. Primaverii, B-dul A.I. Cuza, str. Serg. Maj. Dorobantu C-tin), nivelul de zgomot la limita unor zone functionale (parcuri, scoli si zone industriale) si nivelul de zgomot in zonele rezidentiale. Rezultatele masuratorilor au aratat ca in municipiul Slatina, pe strazile cu trafic auto intens (str. Ionascu si str. Serg. Maj. Dorobantu C-tin), nivelul de zgomot inregistrat depaseste valoarea limita.

Depasiri ale nivelului de zgomot s-au mai inregistrat si in zonele rezidentiale pe b-dul N.Titulescu si str. Primaverii (masuratoarea s-a efectuat la doi metri distanta de locuinte). (Sursa: Gazeta de Olt, Foto: Gazeta de Olt) Conform studiului "Aspecte medicale si legislative ale expunerii la zgomot" realizat de Doamna T. Munteanu la Universitatea Transilvania din Brasov si accesibil la linkul "afla mai multe despre aceasta problema", efectele asupra sanatatii in urma expunerii la zgomot sunt semnificative.


Solutii primite de la cetateni

MARIA

MARIA, Romania, medic (09.07.2010)

Solutia eliminarii zgomotului este impunerea respectarii legislatiei romanesti si europene .De ani in sir vara terasele sunt sub dormitoare(vezi zona Oltul)Muzica in curti e data la maxim,la restaurante la fel.Muzica se aude pina la Palatul de jsutitie si vine de la Lic Metalurgiccand se fc nunti sau de la alti iubitori de zgomot care dau muzica la maxim pe ferestre la bloc sau in curti Daca ar repsecta legislatia si tinerii zgomotosi ar fi amendati totul ar fi perfect,altfel stam cu ochii pe tavan ca in fiecare vara sub geamul nostru canta muzica
iulia mariana condurache

iulia mariana condurache, Romania, student (20.05.2010)

Aducand o eventuala solutie trebuie sa luam in considerare si impactul acestora din alt punct de vedere. Inchiderea strazilor ptr a fi pietonale nu e realizabil atata timp cat nu putem redirectiona fara aglomerare, acel flux pe alte artere. Aglomerarea excesiva va genera iarasi zgomot. Privind posibilitatile si nivelul infrastructurii, singurele solutii sunt micsorarea limitei de viteza si interzicerea claxonatului, turarea motoarelor in mod excesiv pentru amuzament. Totodata aceste masuri nu sunt eficiente daca nu se are in vedere luarea lor in serios de catre conducatorii auto si organele de politie. E necesara monitorizare atenta si strictete, nu sa fie considerate doar abateri minore ce pot trece cu vederea. Pe viitor o schimbare a legislatiei privind contestarea in instanta a proceselor verbale ptr infractiuni rutiere e de dorit. O mare majoritate se solutioneaza in favoarea conducatorului auto, desi greseala e evidenta in multe dintre cazuri.
Bodescu Madalina

Bodescu Madalina, Romania, elev (19.05.2010)

Nivelul de zgomot de pe steazile din Slatina se poate reduce in primul rand prin construirea unei centuri ocolitoare a orasului, ptr masinile mari generatoare de zgomot. De asemenea prin impunerea unei limite de viteza mai mici sau egale cu maxim 35km/h in zonele in zonele rezidentiale,cu scoli gradinite,spitale. La cererea cetatenilor,autoritatile pot amplasa mai multe limitatoare de viteza pe strazile cu probleme si interzicerea claxonatului
Flori Slavnicu

Flori Slavnicu, Romania, Instructor Aerobic (08.05.2010)

Solutia ar fi limitarea circulatiei pe unele strazi si transformarea lor in strazi pietonale asa cum arata centrul orasului Ruse din Bulgaria, cu multe spatii destinate cetatenilor pentru odihna si relaxare - bancute, terase...etc.
Iulian

Iulian, Romania, Manager (16.03.2010)

Nivelul de zgomot de pe strazile in cauza poate fi redus prin impunerea unor limite de viteza mai mici.

Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.