Antreprenoriat: Cum înghit giganții IMM?!

Nume : Mihai SERBAN
Tara : Romania
Data : 01.10.2018
Profesie : psiholog
Organizatie : Nu este relevant
Institutie tinta : Guvern/ Parlament
Stadiul problemei :

Curând, economia noastră va deveni una dominată de monopoluri, exclusivități și rente, ca efect (nociv) al concentrării retail-ului românesc în mall-uri și lanțuri de hipermarket-uri. În acest context, IMM-urile au câteva facilități fiscale, dar multe dintre ele sunt greu de aplicat în practică. Pe de altă parte, aplicarea lor este de ajutor pentru antreprenori, dar pentru menținerea pe piață pe o perioadă mai lungă. În primele trei luni ale anului 2018 au intrat în insolvență 2.305 societăți comerciale, mai mult cu 19,31% decât în perioadă corespunzătoare a anului 2017. Pentru cei ce nu cunosc acest „amănunt“, trebuie spus că, statistic, 96% din numărul total al dosarelor de insolvență sunt falimente, deci aceste întreprinderi urmează să dispară în scurt timp, cu tot cu locurile de muncă pe care le furnizează. Tot în primele luni ale anului 2018 au intrat în procedura de dizolvare de drept (care este urmată automat de lichidare) 9.793 de societăți comerciale, cu 60,83% mai mult decât în perioadă corespunzătoare a anului trecut. Dizolvarea de drept, care este declanșată de registrul comerțului pentru diverse motivații, înseamnă faliment non-judiciar (în termeni tehnici, se numește lichidare „administrativă“). Analiza empirică a listei societăților care au intrat în insolvență sau în dizolvare judiciară ne arată foarte multe firme din domeniul comerțului (ceea ce reprezintă efectul nociv al concentrării retailului românesc în mall-uri și lanțuri de hipermarket-uri), dar și îngrijorător de multe societăți din construcții. Asta în condițiile în care analiștii și dezvoltatorii imobiliari se laudă, mai mult decât în perioada 2007-2008, că totul este minunat în domeniul imobiliar. Întâlnim, de asemenea, multe firme din domeniul turismului, serviciilor, transportului agriculturii și pescuitului etc., aproape tot ce înseamnă oportunitățile reale pe care le au IMM-urile, într-o economie concentrată aproape exclusiv pe granzi economici, megaretaileri, corporații agroalimentare, BigPharma și bănci. Curând, economia noastră va deveni una dominată de monopoluri, exclusivități și rente. Cifrele prezentate mai sus sunt oficiale, pot fi regăsite pe site-ul Oficiului National al Registrului Comerțului.


Care este solutia ta?

De ce avem nevoie de toate aceste informatii? Datele pe care le colectam prin acest formular de identificare a solutiei sunt importante pentru a genera mai multa forta procesului de participare si pentru a avea sanse mai mari sa generam probleme rezolvate:

*

Soluția ta - Te rugam sa fii cat mai concis(a) si la obiect. Acest camp este limitat la 1500 de caractere. In cazul in care ai nevoie de mai mult spatiu, te sfatuim sa mai publici o solutie. Pentru ca ideile tale sa fie considerate in adresa oficiala catre autoritati, solutia trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii care formeaza misiunea metodei noastre de participare:

  • sa fie fezabila: asta inseamna ca poate fi indeplinita de catre organizatiile existente, sau cu ajutor de la terti.
  • sa fie valoroasa: solutia trebuie sa aduca valoare comunitatii careia se adreseaza
  • sa fie sustenabila: solutia trebuie sa aibe sanse sa atraga sprijinul si resursele necesare de la mediul politic, social sau de afaceri.
*

Nume complet - Vom publica numele tau ca sa-ti oferim credit pentru solutia ta si ca sa te promovam.

*

Țara - Publicam si tara din care provii, pentru a vedea cat de intercultural este procesul de participare.

*

Profesie - Publicam si profesia ta, pentru a te promova mai bine.

*

Educație - Nu publicam aceasta informatie. O cerem doar pentru evidentele noastre statistice.

*

Email - Nu publicam nici aceasta informatie. Pastram insa adresa de email pentru a comunica cu tine atunci cand va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

*

Telefon - Telefonul nu se va publica. Il pastram pentru a tine legatura cu tine in cazul in care va fi nevoie, pentru a redacta adresa oficiala cu solutia cea mai buna, catre autoritati.

Website - Acest camp nu este obligatoriu. Daca ai un blog sau doresti sa promovezi o asociatie, o poti face aici. Nu vor fi acceptate site-uri care promoveaza un comportament neadecvat.

Poza proprie - Nici acest camp nu este obligatoriu. Poti sa faci upload la o poza de dimenisuni 80x80 pixeli sau mai mare, in format JPG, GIF sau PNG. Acest lucru te va promova mai bine.

Iti multumim pentru ca ai initiativa de a publica o solutie la aceasta problema, pe platforma noastra de participare! Efortul tau contribuie la indeplinirea misiunii acestui proiect, si anume implicarea cetatenilor in furnizarea de solutii valoroase, fezabile si sustenabile la problemele de interes public. Prin exemplul tau suntem mai aproape de a genera politici publice facute de cetateni!


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.